26-05-08

Overheid keurde illegale vinkenvangst goed...

'Overheid keurde illegale vangst van 19.000 vinken goed' De vangst van 19.000 vinken gebeurde onwettelijk. Die conclusie trekt Vogelbescherming Vlaanderen uit een uitspraak van de Raad van State. De vereniging overweegt om de Vlaamse overheid in gebreke te stellen. Ze roept haar ook meteen op om in de toekomst geen nieuwe initiatieven meer te nemen.

De Raad van State heeft recent drie Vlaamse ministeriële besluiten tot regeling van de bevoorrading van de vinkeniers en tot stimulering van de vinkenkweek vernietigd. "Ze zijn immers in strijd met Europese richtlijnen", licht Vogelbescherming Vlaanderen toe.

"Via besluiten in 2000, 2001 en 2002 gaf de Vlaamse regering de vinkenierbonden Avibo (Algemene Vinkeniers Bond) en Vimibel (Vinkeniers Midden België) een vrijgeleide voor de vangst in de natuur van respectievelijk 9.000, 6.000 en 4.000 vinken voor de zogenaamde vinkensport."

'Electorale redenen'

"De Raad van State heeft al eerder op verzoek van Vogelbescherming Vlaanderen 'vinkenbesluiten' vernietigd. Het laatste besluit dat in de prullenmand verdween was dat van 27 mei 1999 waarmee de overheid de vinkenierbonden een vrijbrief gaf 20.500 wilde vinken te vangen. De reden voor de vernietiging van dat besluit was dezelfde: wegens in strijd met de Vogelrichtlijn. Ondanks deze rechtspraak proberen hardleerse politici – vooral uit West- en Oost-Vlaanderen – elk jaar opnieuw de vinkenvangst wettelijk mogelijk te maken, puur om electorale redenen."

10:15 Gepost door human in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.