23-05-08

Gedumpte schildpadden overstelpen hulpcentra...

Natuurhulpcentrum overstelpt met gedumpte schildpadden

In het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek zitten ze met een schildpaddenprobleem. De laatste tijd worden er opvallend veel dieren binnengebracht. De medewerkers doen hun uiterste best om de dieren - meestal geelwangschildpadden - in opvangcentra te plaatsen.

Maar die zitten stilaan vol. Een extra serre moet een tijdelijke oplossing bieden. Intussen zorgen massa’s in de natuur gedumpte schildpadden voor een ecologisch drama.

Eind vorige week zijn uit het Natuurhulpcentrum nog eens 25 moerasschildpadden naar een opvangcentrum in Nederland vertrokken. “Eindelijk. Want de vijver zat vol. Nu kunnen hier opnieuw schildpadden worden opgevangen”, zegt Frederik Thoelen, bioloog in het Natuurhulpcentrum.
De laatste maanden merken ze daar dat er meer moerasschildpadden worden binnengebracht. “En omdat het plaatsen van de dieren steeds moeilijker wordt, vrezen we dat het probleem nog groter wordt. Daarom zijn we gestart met de bouw van een extra serre om de schildpadden in op te vangen.”

Een oplossing volgens de bioloog zou het verbod op de verkoop van alle moerasschildpadden zijn. “Ruim 10 jaar geleden kwam er een verkoopverbod voor de roodwangschildpadden. Sindsdien worden de geelwangschildpadden massaal ingevoerd, de kleine schildpadjes die vaak samen met een plastic terrarium en een palmboompje voor een paar euro worden verkocht. De mensen vinden dat wel schattig. Alleen vergeten ze dat die dieren groeien en na een paar jaar niet meer in die plastic bak passen. En wanneer ze ook beginnen te bijten, is voor de meeste eigenaars de maat vol. De dieren moeten weg. Ik weet zeker dat wat we hier binnenkrijgen maar het topje van de ijsberg is. Een veelvoud van dat aantal schildpadden wordt in de natuur gedumpt. In Limburg zijn er volgens mij nog maar weinig grote vijvers waar geen schildpadden zitten. Aan sommige plassen staan zelfs al waarschuwingsborden voor de vissers.”

Ecologisch drama
De schildpadden in de vrije natuur zijn een ecologisch drama voor de inheemse reptielen. “Het is vergelijkbaar met het probleem van de brulkikkers of de halsbandparkieten. Allemaal dieren die hier niet thuishoren maar perfect kunnen overleven, ook in de winter. In de vijvers waar schildpadden rondzwemmen zit geen enkele inheemse salamander, kikker of vis meer. Ze vreten werkelijk alles op. Eén voordeel hebben we nog in vergelijking met de Zuid-Europese landen. De schildpadden kunnen zich hier niet voortplanten”, zegt de bioloog.

Aan de eigenaars van de schildpadden wordt voor de opvang van de schildpad 5 euro gevraagd. “Een kleine som. Maar meer durven we niet te vragen. Ook al zijn we in theorie geen opvangcentrum voor huisdieren. Want als de opvang te duur zou zijn, worden de dieren gewoon in een bosje gedumpt. En dan wordt het drama alleen nog maar groter.”

17:00 Gepost door human in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.