22-05-08

veel haaien en roggen met uitsterven bedreigd...

roggen
Veel haaien en roggen met uitsterven bedreigd

Vele oceanische haaien en roggen zijn met uitsterven bedreigd, zo blijkt uit een studie die door de natuurbeschermingsorganisatie IUCN vandaag op een conferentie van de Verenigde Naties over natuurbescherming in Bonn is voorgesteld. In het internationaal onderzoek is voor de eerste keer een stand van zaken van deze 21 soorten opgemaakt.

Visserij
Van de 21 oceanische haaien- en roggensoorten zijn er elf met uitsterven bedreigd als gevolg van de visserij. Dikwijls belanden ze per ongeluk in vangnetten, maar anderzijds zijn haaien ook het slachtoffer van een doelgerichte jacht wegens hun vinnen. Eenmaal de dieren gevangen zijn, worden de vinnen afgesneden en worden de vissen het water weer ingegooid waar ze sterven. In Azië is haaienvinnensoep een delicatesse.

Lange dracht
Zelfs snelle en machtige haaien kunnen anderzijds niet ontkomen aan vangnetten. Oceanische haaien en roggen zijn des te kwetsbaarder omdat ze pas laat volwassen zijn, zich niet snel voortplanten en een lange dracht hebben.

Quota
Ondanks toenemende internationale alarmkreten zijn er nog geen internationale vangstquota voor oceanische haaien. Er dient dringend handelend opgetreden te worden, klonk het op de conferentie.

21:30 Gepost door human in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

dit is een schande zoon mooie dieren uitroeien dit moet stoppen en vandaag nog liefst.
wat hebben deze dieren mis gedaan.
misschien dat ze wel lekker zijn voor in de soep maar daarom moet je ze niet ALLEMAAL doen uitsterven. vanplaat te gaan vissen voor duizen de haaien te vangen in 1 j kweek er zelf dan is er geen mogelijk heid op uitroeing van de haaien.

Gepost door: sim sum | 28-09-09

De commentaren zijn gesloten.