22-05-08

Schaapskudde voor de heide...

schapen kudde
Schaapskudde wordt ingezet voor heide
                                  

Vanaf vandaag, 22 mei, wordt een kudde Kempische heideschapen ingezet voor het beheer van diverse heideterreinen op de Utrechtse Heuvelrug. Tussen Veenendaal, Zeist en Amersfoort trekt een kudde van 350 schapen rond onder leiding van de herders José Struik en Huub Schuppel. Herder op de Heuvelrug is een project van Staatsbosbeheer, Landgoed Den Treek-Henschoten en Het Utrechts Landschap.

Historie van begrazing op de Heuvelrug

Heide en schrale graslanden hebben in de afgelopen eeuwen een belangrijke plaats ingenomen op de Utrechtse Heuvelrug. Van oudsher werden deze heidevelden onderhouden door rondtrekkende kuddes schapen en koeien. In de twintigste eeuw is de oppervlakte heide snel afgenomen. De overgebleven heidevelden en de bosranden rondom de heidevelden behoren in termen van soortenrijkdom tot zeer gevarieerde stukken van de heuvelrug.

Rondtrekkende kudde voor heideherstel

Om het dichtgroeien door gras en struiken van heidevelden tegen te gaan worden grazers ingezet. Een gescheperde kudde (een kudde onderleiding van een herder) brengt diverse voordelen met zich mee. Er kan gestuurd begraasd worden, daardoor worden ook kleine percelen onderhouden. De schapen zijn door het grazen in de heidevelden transporteurs voor zaad. Doordat zij trekken van het ene naar het andere gebied is een uitwisseling van zaden mogelijk. Heidebeheer kan ook plaatsvinden door plaggen. Een schaapskudde zorgt door begrazing voor een geleidelijker overgang van heide naar bos, bij plaggen is dit niet het geval. Daarnaast worden brede bospaden, waar de kudde grazend doorheen loopt, ook onderhouden. Planten en dieren van bosranden profiteren van een opener bos waar licht verder in doordringt.

Het Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer en Landgoed Den Treek-Henschoten laten hun heideterreinen door de rondtrekkende kudde begrazen. Het Ministerie van Defensie overweegt in een later stadium aan te sluiten. Provincie Utrecht ondersteunt de schaapskudde in het kader van Agenda Vitaal Platteland.

08:00 Gepost door human in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.