21-05-08

Jurassic Park... in het echt...

Tasmaanse tijgerJurassic Park in het echt: Stukje Tasmaanse tijger leeft weer Dat stukje is weliswaar "maar" kraakbeen en de Tasmaanse tijger is pas uitgestorven sinds 1936, maar toch. Het innoverende gebruik van oud dna biedt in dit geval heel wat perspectieven.

Het bewaarde dna van de uitgestorven Tasmaanse tijger werd ingebracht in het embryo van een muis. Andrew Pask van de Unief van Melbourne nam stukjes tijger-dna en voegde daar een "versterker" aan toe, een element van een gen (Col2a1) dat kraakbeen maakt. En het werkte: Het oude dna begon de ontwikkeling van kraakbeen te sturen.

Jurassic Park zei U?

Hiermee zijn we nog een heel eind van het klonen van uitgestorven dieren zoals in Jurassic Park. Maar het belang van deze techniek kan niet onderschat worden. "Het is de eerste keer dat dna van een uitgestorven soort is geactiveerd in een levend organisme. Naarmate meer en meer diersoorten uitsterven, verliezen we vitale informatie over hun genetisch materiaal en het potentieel daarvan," aldus Pask, die het onderzoek leidde. De techniek kan ons nieuwe inzichten geven in de biologie van uitgestorven dieren.

Echte kloon?

Sommigen dromen er nu van een echte kloon te maken van de Tasmaanse tijger, maar er zijn twijfels omtrent de kwaliteit van het bewaarde dna.

De Tasmaanse tijger (Thylacinus Cynocephalus, foto) was een vleesetend buideldier, die ook wel buidelwolf werd genoemd. Hij leefde tot 2000 jaar op het vasteland van Australië. Op het eiland Tasmanië wist hij zich te handhaven tot het begin van de vorige eeuw.

13:00 Gepost door human in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.