12-05-08

Ze zijn terug... de vale gieren...

vale gieren"Opnieuw Vale gieren in Oudenaarde"

In Oudenaarde hebben vogelkenners maandag vier grote roofvogels opgemerkt. "Ik ben er negentig procent zeker van dat het om vale gieren ging", zegt voorzitter Guido Tack van Natuurpunt Vlaamse Ardennen.

Vorig jaar eerste keer
De roofvogels werden opgemerkt boven de wijk Boskamp in Mater, deelgemeente van Oudenaarde. "De vogels vlogen hoog, maar hoogstwaarschijnlijk ging het om vale gieren. Indien niet waren het mogelijk arenden, wat een even spectaculaire waarneming is", zegt Tack, die vorig jaar als een van de eersten de vale gieren in ons land opmerkte. In de zomer van 2007 werden er in ons land een negentigtal vale gieren waargenomen.

Eten zoeken
De vale gieren zijn waarschijnlijk afkomstig uit Spanje of Portugal. "Ze zijn op zoek naar eten, want in hun oorspronkelijke leefgebied is dat zeer moeilijk te vinden. Dat is een gevolg van een verbod op kadaverplaatsen waar de dieren gevoed konden worden. Tien jaar geleden zou niemand geloofd hebben dat de dieren in onze streken zouden neerstrijken, maar met de waarnemingen van vorig jaar erbij lijkt het toch wel een patroon te worden. De gieren kunnen makkelijk honderden kilometers per dag afleggen op zoek naar voedsel."

18:21 Gepost door human in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

gieren gezien rond deurle? Mijn collega en merkten vanuit deurle, kijkend richting deinze grote vogels waar.
Vrij hoog in de lucht maakten ze grote cirkels.
We dachten aan ooievaars maar ik denk dat die nooit per 5 vliegen en als een roofvogel rondcirkelen...De gieren?

Gepost door: daveloose annelies | 25-05-08

De commentaren zijn gesloten.