07-05-08

ook koala's lijden onder vervuiling

Koala's lijden onder luchtvervuiling

koala Koala's in Australië worden bedreigd doordat CO2 in de lucht de voedingswaarde van eucalyptusbladeren doet afnemen, zegt de Australische wetenschapper Ian Hume van de universiteit van Sydney. De koala, die voorkomt in het oosten van Australië, eet vrijwel uitsluitend eucalyptusblad.

Gif in bladeren
Hume en andere onderzoekers hebben ontdekt dat het gifgehalte in de bladeren van de eucalyptus stijgt naarmate er meer CO2 in de lucht zit. Dat zou komen doordat CO2 het evenwicht tussen voedingsstoffen en antivoedingsstoffen - zoals looizuur - verstoort. Het effect hiervan op de koalapopulatie zou over vijftig jaar merkbaar worden.

Minder jongen
De koala brengt onder ideale omstandigheden elk jaar een jong voort, maar als het gifgehalte in de eucalyptusbladeren toeneemt zou dit volgens Hume door een gebrek aan eetbare bladeren kunnen afnemen tot één jong per drie of vier jaar. Doordat ze op zoek moeten naar geschikte bomen neemt onder andere het gevaar toe dat de langzame dieren worden aangereden of aangevallen door een hond, aldus Hume. De koala eet de bladeren van slechts zo'n 25 van de meer dan zeshonderd eucalyptussoorten.

Aanneembare bevindingen
Omdat eucalyptusbladeren sowieso al weinig voedingsstoffen bevatten, slapen koala's om energie te sparen zo'n twintig uur per etmaal, zegt Hugh Tyndale-Biscoe, een buideldierspecialist die de bevindingen van Hume speculatief maar geloofwaardig noemt. Koala's hebben dus vier uur per dag om alles te doen: 'af en toe een blaadje eten en misschien eens per jaar achter een andere koala aan' om te paren, aldus Tyndale-Biscoe.

Uitsterven onwaarschijnlijk
Hoewel de koala door de oprukkende voorsteden en boerderijen al is verdreven van de vruchtbaarste grond is het volgens Tyndale-Biscoe onwaarschijnlijk dat de koala uiteindelijk uitsterft door klimaatverandering.

14:43 Gepost door human in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

homo

Gepost door: buntinx | 16-09-11

De commentaren zijn gesloten.