13-11-06

wolven zorgen voor problemen...

Wolven zorgen voor steeds meer problemen in Spanje

HLN BACKGROUND   Spanje wil toestemming geven voor het afschieten van meer wolven in de autonome regio Castilla y León vanaf 2007, omdat de dieren veehouders steeds meer schade berokkenen. Volgens het bestuur van Castilla y León leven er in de regio ongeveer 1.500 wolven die elk jaar 2.200 schapen en 220 runderen doden.

Wolvenkenner Juan Carlos Blanco stelde in de zondageditie van de krant El País dat het roofdier in de jaren zeventig in Spanje bijna was uitgestorven. In de bergen in het noordwesten van het land leefden nog tussen de tweehonderd en vijfhonderd exemplaren.

Door beschermende maatregelen begon de wolf in de jaren daarna aan een opmars. In Castilla y León was de Duero-rivier aanvankelijk de grens voor de wolven. Ten noorden van het gebied mag op de wolven worden gejaagd als ze veehouders teveel problemen bezorgen.

Inmiddels hebben de wolven hun leefgebied echter uitgebreid tot het gebied ten zuiden van de Duero. Schaapherder Ramón Hernández in Segovia is een van de veehouders die veel last van de wolven hebben. De 55-jarige Hernández zei tegen El País dat hij sinds 2002 onder mysterieuze omstandigheden driehonderd schapen heeft verloren. Hij vermoedde dat wolven achter de slachtingen zaten. Dat vermoeden werd bevestigd toen hij in de buurt van de schapen een val zette en daarmee een wolf ving.

Het bestuur van Castilla y León wil Hernández en andere veehouders tegemoetkomen en vanaf 2007 ook de wolvenjacht ten zuiden van de Duero toestaan. Deskundigen denken dat jagers in enkele jaren tijd ongeveer honderd wolven mogen afschieten.

Carlos Bravo, voorzitter van een vereniging van natuurbeschermers in Segovia ziet niets in het plan om de wolvenjacht uit te breiden. Hij denkt dat het vooral een gebaar van goede wil in de richting van jagers is. „De wolf zadelt de veehouders met problemen op. Maar er zijn betere maatregelen om de veehouders te helpen dan op de wolven te jagen”, aldus Bravo, verwijzend naar compensatiemaatregelen voor veehouders die last van de roofdieren hebben.

15:34 Gepost door human in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.