06-11-06

fauna oceaan dedreigd

Fauna Stille Oceaan bedreigd door zee van plastic

Oude tandenborstels, strandspelletjes en gebruikte condooms. Je vindt het allemaal terug in de gigantische hoop plastic afval die ronddrijft in de Stille Oceaan. De afvalvlek is zo groot als de Amerikaanse staat Texas en bedreigt tal van zeedieren, zo meldt Greenpeace in een recent rapport.

Tussen Hawaii en VS
Omdat plastic niet afbreekt zoals organische stoffen, hebben stromingen de troep naar een gebied tussen Hawaï en de westkust van de VS gebracht.

Volgens het rapport 'Plastic Afval in de Oceanen' hebben meer dan 267 dierensoorten, waaronder vogels, schildpaden, zeehonden, zeeleeuwen, walvissen en vissen te lijden onder de gigantische vlek drijvend afval. Dieren raken in het plastic verstrikt of slikken er delen van in, vaak met dodelijke afloop.

Gifsponzen
Het afval heeft vier belangrijke bronnen: toerisme, riolen, de visserij en schepen.
Steve Smith, die met een Greenpeaceschip door het drijvende afval voer, wijst op een bijkomend probleem: "Plastics zijn gifsponzen, ze zuigen persistente vervuilende stoffen op. We hebben albatrossen gezien die dit plastic opeten. Hoewel hun magen gevuld zijn, gaan ze dood omdat deze rotzooi geen voedingsstoffen bevat".

Greenpeace pleit voor een mondiaal netwerk van beschermde zeegebieden, die 40% van het totale oceaanoppervlak zou moeten omvatten. Voorts roept de milieuorganisatie kustlanden op om "buitensporige consumptie" in te dijken en recycleren aan te moedigen.

20:37 Gepost door human in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.