23-10-06

Walwisvangst ondanks verbod...

IJsland vangt walvissen ondanks verbod


IJsland heeft voor het eerst sind de jaren '80 een vinvis gedood. Dat is zondag gemeld in de IJslandse pers. Afgelopen dinsdag kondigde het land aan dat het de commerciële jacht op walvissen zou hervatten, in strijd met het wereldwijde moratorium dat daar in 1986 op werd ingesteld. Al sinds 2003 jaagt IJsland weer voor wetenschappelijke doeleinden op walvissen.

Vinvis
De IJslandse televisie zond beelden uit van een grote vinvis die door een boot werd voortgetrokken. De vinvis werd ruim driehonderd kilometer uit de kust van IJsland in de Atlantische Oceaan geharpoeneerd, zo werd gezegd. Minister van visserij Einar Kristinn Gudfinsson zei dinsdag dat zijn ministerie in de periode tot 31 augustus 2007 vergunningen zou verlenen voor de vangst van negen gewone vinvissen en dertig dwergvinvissen.

Opheffing
Veel landen en natuurbeschermingsorganisaties veroordeelden het besluit, maar Noorwegen en Japan, die met IJsland bij de Internationale Walvisvaartcommissie pleiten voor opheffing van het moratorium, reageerden instemmend. Vinvissen staan op de zogenoemde rode lijst van bedreigde diersoorten, maar volgens IJsland zwemmen er in zijn kustwateren 43.000 dwergvinvissen en 25.000 gewone vinvissen.

16:46 Gepost door human in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

19-10-06

Nijlpaarden sterven uit...

nijlpaard1

Nijlpaarden in Congo met uitsterven bedreigd

Stropers hebben bijna de hele nijlpaardenpopulatie in de republiek Congo uitgeroeid. Volgens onderzoekers van de Zoological Society of Londen (ZSL) is de dierengroep gehalveerd in amper twee weken tijd.

De oorzaak van deze dreigende natuurramp ligt bij een Afrikaanse volkstam, de Mai Mai. De krijgers hebben hun kamp opgeslagen in het nationale park Virunga en doden er nijlpaarden voor hun vlees en ivoor. Intussen is het zover gekomen dat het nijlpaard op de lijst van bedreigde diersoorten staat.

De parkwachters staan voor de haast onmogelijke opdracht om de situatie opnieuw in de hand te krijgen. ,,Het is één van de grootste uitdagingen sinds de burgeroorlog'', aldus coördinator Lyndsay Gale. Bovendien hebben de Mai Mai nu ook de jacht ingezet op olifanten en buffels.

In twee weken tijd doodden de Mai Mai-jagers honderden nijlpaarden en brachten het aantal dieren terug op minder dan 400. Ter vergelijking, twintig jaar geleden liepen er nog zo'n 22 000 nijlpaarden rond in het natuurpark. Die dieren leden echter erg onder de burgeroorlogen die de voorbije jaren woedden in het gebied.

Het park ligt op de grens tussen Oeganda en Rwanda en was een toevluchtsoord voor Rwandese vluchtelingen na de volkerenmoord in 1994. De situatie stabiliseerde zich pas toen VN-troepen de rebellen verjoeg. Nadien werden 'park rangers' ingezet om een oogje in het zeil te houden. Verschillende van deze wachters werden echter al aangevallen door Mai Mai krijgers.

17:54 Gepost door human in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |