23-10-06

Walwisvangst ondanks verbod...

IJsland vangt walvissen ondanks verbod


IJsland heeft voor het eerst sind de jaren '80 een vinvis gedood. Dat is zondag gemeld in de IJslandse pers. Afgelopen dinsdag kondigde het land aan dat het de commerciële jacht op walvissen zou hervatten, in strijd met het wereldwijde moratorium dat daar in 1986 op werd ingesteld. Al sinds 2003 jaagt IJsland weer voor wetenschappelijke doeleinden op walvissen.

Vinvis
De IJslandse televisie zond beelden uit van een grote vinvis die door een boot werd voortgetrokken. De vinvis werd ruim driehonderd kilometer uit de kust van IJsland in de Atlantische Oceaan geharpoeneerd, zo werd gezegd. Minister van visserij Einar Kristinn Gudfinsson zei dinsdag dat zijn ministerie in de periode tot 31 augustus 2007 vergunningen zou verlenen voor de vangst van negen gewone vinvissen en dertig dwergvinvissen.

Opheffing
Veel landen en natuurbeschermingsorganisaties veroordeelden het besluit, maar Noorwegen en Japan, die met IJsland bij de Internationale Walvisvaartcommissie pleiten voor opheffing van het moratorium, reageerden instemmend. Vinvissen staan op de zogenoemde rode lijst van bedreigde diersoorten, maar volgens IJsland zwemmen er in zijn kustwateren 43.000 dwergvinvissen en 25.000 gewone vinvissen.

16:46 Gepost door human in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

schandalig maar ook dit weer laten de meesten koud. Ik haat het....liefs viv

Gepost door: viv | 24-10-06

Ongelooflijk... dat ze daar weer beginnen!
Vandaag las ik dat het toerisme in IJsland een zware klap kreeg sedert bekend is dat ze weer op vinvissen gaan jagen! Zo moeten ze aankomen se!

Gepost door: Lizy | 02-11-06

De commentaren zijn gesloten.