09-05-06

met vergif Godzilla-krab redden

VN wil met rattenvergif Godzilla-krab redden

De Verenigde Naties willen met een grootse campagne de zogenaamde Godzilla-krab redden. De dieren, die tot de grootste op het land levende geleedpotigen van de wereld behoren, worden op de eilandengroep Tuvalu in het zuidwesten van de Stille Oceaan door horden huisratten (rattus rattus) bedreigd. Dat heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in Rome bekendgemaakt.

Kokosnoten
De vraatzuchtige ratten verorberen op de eilanden grote hoeveelheden kokosnoten. Die vormen echter ook het hoofdvoedsel van de gigantische krabben (Birgus latro), die daarom ook kokoskrab of klapperdief worden genoemd.

Omdat de klapperdief, een "wonder van de dierenwereld", met uitsterven bedreigd wordt, wil de FAO de ratten aanpakken. Ze zullen gelokt worden met aas dat rattenvergif bevat. Het project zal circa 157.000 euro kosten.

Omvang van een meter
De klapperdief is één van de meest wonderbaarlijke creaturen van de eilanden in de Stille Zuidzee. Hij leeft op het land en kan een omvang van een meter bereiken. Wegens die enorme afmetingen wordt hij ook "godzilla-krab" genoemd.

Tuvalu bestaat uit negen eilanden en ligt in het zuidwesten van de Stille Oceaan, ten oosten van Papoea-Nieuw-Guinea en ten noorden van Nieuw-Zeeland. Tot de omliggende eilanden behoren de Salomons, Fiji en Vanuatu.

13:50 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.