04-05-06

zichzelf klonende slak

Zichzelf klonende slak zorgt voor paniek in VS

De slak die voor problemen zorgt.
De ontdekking van een zichzelf klonende slak in Duluth (Minnesota) doet vragen rijzen over de impact van zichzelf verspreidende soorten.

De spiraalvormige slak komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland en is een soort modderslak. Het weekdier wordt maar zo groot als een peperbolletje, maar kan wel voor een plaag zorgen. De slak heeft geen partner nodig om zich voort te planten, met als gevolg dat een slakketje na een jaar voor honderdduizenden slakketjes kan zorgen.

Problemen
In verschillende westelijke Amerikaanse staten werd de slak al ontdekt. Wetenschappers zijn niet blij met de opgang van de Nieuw-Zeelandse migrant: “Onze rivieren en meren hebben al genoeg problemen. Iets als de modderslak hebben ze echt niet nodig.”

De slak heeft al op veel plaatsen de ‘normale’ Amerikaanse slakken en insecten al vervangen. Dit is vrij problematisch gezien die insecten en slakken noodzakelijk voedsel zijn voor de vissen. In Nieuw-Zeeland heeft de slak natuurlijke vijanden, zoals de bot (een soort platvis), waardoor het er niet zo'n ravage aanricht.

Twintig jaar
De slak werd twintig jaar geleden voor het eerst gezien in de Snake River (Slangenrivier) in Idaho. Vier jaar later (1991) zaten ze ook al in de stromen van de Rocky Mountains en de Grote maren in Lake Ontario. Tegen 2001 waren alle havens in Ontario bevolkt met de slak. Lake Superior zou voorlopig ontsnappen wegens te koud. Agelopen dinsdag werd de slak ook ontdekt in Minnesota en Wisconsin. Wetenschappers vermoeden dat de uitheemse diersoort in Amerikaanse wateren is geraakt via de scheepvaart.

Uitroeien
Wetenschappers willen nu cursussen op poten zetten zodat mensen de slak kunnen leren herkennen, vangen en doden. "De slakken zitten graag op waterplanten en begraven zich in modder. De enige manier om ze te doden, is door ze enkele dagen in de zon te laten drogen," aldus een bezorgde bioloog. Ook warm water wordt de beestjes fataal.

Ondertussen wordt ook overwogen een natuurlijke vijand van de slak naar Amerika te importeren. Maar het zou jaren duren om te bepalen of de import van de platvis geen andere problemen zou kunnen veroorzaken.

14:48 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.