03-05-06

Limburg wil huiszwaluw redden

Limburg wil huiszwaluw redden

De provincie Limburg gaat maatregelen nemen om de typische huiszwaluw als Limburgse soort te behouden en te versterken.

De provincie doet dit nadat een studie die de Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA) in opdracht van het Limburgse provinciebestuur uitvoerde, uitwees dat de huiszwaluw met uitsterven bedreigd is, zo laat de Limburgse gedeputeerde van Milieu Frank Smeets (CD&V) weten.

Broedplaatsen
De studie toonde aan dat het erg gesteld is met de situatie van de huiszwaluw. Zo nam het aantal broedplaatsen de laatste dertig jaar af met 75 procent. De achteruitgang van de populatie gaat ondertussen onverminderd voort. De huiszwaluw staat inmiddels op de Europese Rode Lijst als kwetsbaar.

Vooral het ontbreken van geschikte nestmogelijkheden bedreigt het dier, zo leert de studie nog. De huiszwaluw broedt uitsluitend aan gebouwen.

Kunstnesten
Om ervoor te zorgen dat het zwaluwbestand naar de toekomst toe bestendigd en verbeterd wordt, zal nagegaan worden of bestaande kolonies kunnen verstevigd worden door het plaatsen van kunstnesten. De provincie Limburg zal voorts modderplassen in de buurt van kolonies aanbrengen als nestmateriaal.

13:33 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.