02-05-06

Eekhoornoorlog op komst

Eekhoornoorlog op komst

In een natuurpark in Kent worden rode baby-eekhoorntjes ingezet om de opmars van de grijze eekhoorn, afkomstig uit Amerika, te stuiten. In Groot-Brittannië staan tegenover ruim twee miljoen grijze exemplaren nog maar 30.000 rode eekhoorns. De rode knaagdieren worden ziek van het parapoxvirus dat alle grijze eekhoorns bij zich dragen. Dat wisten de tuinontwerpers niet die het beestje in 1876 uit Amerika importeerden.

De teloorgang van de rode eekhoorn is niet de enige reden waarom veel Britten de grijze soort verafschuwen. Hun motto is: ‘Wie aan mijn tuin komt, komt aan mij.’ Grijze eekhoorns gaan bij hun zoektocht naar vorig jaar begraven nootjes rigoureus te werk. Alle bloembollen worden opgegraven, elke dag weer, ook die in potten of op balkons.

Veel mensen willen dat Natuurbeheer de grijze eekhoorns doodt. Maar de overheid heeft dat verboden: de beestjes horen inmiddels bij de Britse natuur. In Kent wordt de scheefgroei tussen rood en grijs daarom nu anders bestreden. De bedoeling is dat de rode eekhoorns, die in veilige gevangenschap opgroeien, straks weer in de meerderheid zijn en met hun aantallen de Amerikanen verdrijven.

14:24 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.