01-05-06

bedreigde dieren

Nijlpaard, ijsbeer en haaisoorten met uitsterven bedreigd

Ongeveer 40.000 dier- en plantensoorten worden met uitsterven bedreigd als gevolg van de klimaatverandering en schadelijke menselijke activiteiten. Dat schrijft de Sunday Times. De krant kon een uitgebreid wereldwijd rapport inkijken over de toekomst van plant en dier.

Rapport
Het rapport, dat in de loop van deze week wordt gepubliceerd, is afkomstig van de World Conservation Union (WCU) en is het resultaat van twee jaar intensief onderzoek door tientallen biologen in alle delen van de wereld.

Het gaat om het meest gedetailleerde beeld tot dusver van de manier waarop dier- en plantsoorten worden bedreigd of vernietigd door de mens. En het is geen opwekkend beeld geworden. Want in het vorige WCU-rapport, dat dateert uit 2004, was er sprake van 15.589 soorten die dreigen te verdwijnen, waaronder een derde van de reptielen en bijna de helft van de zoetwaterschildpadden.

40.000 risicosoorten
De nieuwe lijst is nog veel omvangrijker, deels omdat de wetenschappers meer diersoorten hebben kunnen bestuderen, deels omdat de elementen die dieren en planten in gevaar brengen, blijven toenemen. Volgens de nieuwe lijst zijn er bijna 40.000 risicosoorten.

Zo wordt bevestigd wat afzonderlijke onderzoeken al een tijdje aangeven: de ijsbeer dreigt van de aardbol te verdwijnen als gevolg van de klimaatwijziging die in de habitat van deze dieren sterk voelbaar is door het smelten van het ijs.

Totaal onverwacht daarentegen is de waarschuwing dat ook het nijlpaard ernstig gevaar loopt. Oorzaak hier zijn vooral de stropers, die deze dieren doden omwille van het ivoor in hun tanden. Andere dieren die op de lijst voorkomen, zijn de dolfijnen in China's Yangtzerivier, waarvan nog slechts een dertigtal exemplaren in leven zijn, en een aantal haaisoorten die vaak terechtkomen in de netten waarmee op tonijn wordt gevist.

Planten
Niet alleen dieren lopen gevaar, ook de plantenwereld dreigt sterk te worden uitgedund, zo blijkt uit het rapport. Net als in het geval van zoogdieren, vogels en reptielen die in gevaar zijn, is de toestand het meest kritiek in tropische gebieden zoals Centraal- en Zuid-Amerika, Afrika ten zuiden van de Sahara en Zuidoost-Azië.

17:26 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.