30-04-06

Apen leerden ons lachen

Apen leerden ons lachen

Apen hebben ons leren lachen.
Lachen is niet alleen gezond, het is ook ouder dan de mensheid. Dat blijkt uit onderzoek door evolutionaire biologen, die hebben berekend da onze voorvaderen al zowat vier miljoen jaar geleden lachten. Net als nu gebeurde dat met enig leedvermaak, want de eerste wankele pogingen om op twee benen te lopen leidden kennelijk tot veel hilariteit.

Apen
Volgens de Sunday Times, die dat meldt, ontstond de lach wanneer apen zagen hoe andere leden van de groep tijdens hun eerste stappen struikelden en vielen en wilden ze daarmee aan de anderen laten weten dat er wel wat mis was, maar dat er geen reden was tot echte bezorgdheid. Dat zegt Matthew Gervais, de Amerikaanse bioloog die samen met zijn collega David Sloan Wilson ruim 100 studies onderzocht over het lachen, zowel over de psychologische als over de neurologische, archeologische en geschiedkundige aspecten daarvan.

Chimpansee
Zij kwamen tot de conclusie dat de voorloper van de lach tegenwoordig nog altijd kan worden waargenomen bij mensapen zoals de chimpansee, die wanneer ze worden gekieteld een soort gehijg voortbrengen dat is bedoeld om de harmonie binnen de groep te bestendigen.

Struikelen
Maar wat het echte lachen betreft, zegt Gervais: "Toen onze voorvaderen op twee benen gingen lopen, betekende dat in het begin dat er vaak werd gevallen en gestruikeld. En het was toen dat humor en slapstick ontstonden. Wanneer we nu lachen om vallende komieken of clowns, reageren we in feite net als die apen zowat vier miljoen jaar geleden."

Seksuele ondeugendheden
Daar bleef het echter niet bij, want toen het lopen de oermens gemakkelijker afging, bleken ook het laten van winden en luchtige seksuele ondeugendheden de mensachtigen al bijzonder te vermaken. Pas twee miljoen jaar later ontwikkelde de mens de basis voor taalgebruik, waardoor lachen en woorden werden samengevoegd zoals wij dat nog altijd kennen.

19:41 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-04-06

Krokodil weg met kettingzaag

Krokodil aan de haal met kettingzaag

Een 4,4 meter lange krokodil is met een kettingzaag aan de haal gegaan, nadat hij de eigenaar van het gereedschap een boom in had gejaagd. Een horecaondernemer houdt de krokodil Brutus als huisdier in de buurt van de stad Darwin in het noorden van Australië.

Eigenaar Peter Shappert van de Corroboree Park Tavern zei vrijdag tegen de Australische zender ABC dat houtzager Freddy een boom in stukken wilde zagen, die na de orkaan Monica deze week in de vijver van Brutus was gevallen. "Brutus raakte een beetje geïrriteerd door het geluid van de kettingzaag en schoot daarom de vijver uit", aldus Shappert.

Freddy wist aan de krokodil te ontsnappen door in een boom te klimmen. Brutus ontfermde zich daarna over de kettingzaag en zwom er geruime tijd mee rond in zijn vijver. Dat kostte hem wel enkele tanden.

14:04 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-04-06

gefokte panda uitgezet in't wild

Eerste gefokte reuzenpanda uitgezet in het wild

Chinese wetenschappers zullen morgen voor de eerste keer een in gevangenschap geboren reuzenpanda uitzetten in het wild. Xiang Xiang, geboren in 2001, krijgt zijn vrijheid in een reservaat in de provincie Sichuan. De bewegingen van het bedreigde dier zullen worden gevolgd door middel van een gps-ontvanger.

Xiang Xiang wordt al vanaf zijn tweede levensjaar voorbereid op een bestaan in het wild. Dat is een hele klus, omdat gefokte reuzenpanda's veel van hun natuurlijke instincten verliezen. Ze planten zich in gevangenschap ook maar mondjesmaat voort.

Reuzenpanda's behoren tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld. In het wild leven er ongeveer nog 1590, in gevangenschap circa 180.

18:27 Gepost door human | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

papegaai verhoord in gevangenis

Papegaai vijf dagen lang verhoord in gevangenis

Een papegaai heeft vijf dagen lang zware verhoren ondergaan in een Argentijnse gevangenis. Pepo moest van een rechter de cel in totdat hij zou opbiechten wie zijn echt baasje was. Twee buren, Jorge Machado en R Vega, beweerden allebei dat de kleurrijke vogel van hen was.

Na vijf dagen bezweek Pepo onder de druk. Hij stootte Jorges naam uit en zong ook de hymne van zijn favoriete voetbalploeg San Lorenzo. "Ik wist wel dat hij me niet in de steek zou laten. Hij is een echte vriend en we supporten voor hetzelfde team", verkondigde Machado na afloop opgelucht.

13:04 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-04-06

camera volgt slechtvalken in Brussel

Camera volgt slechtvalken in Brusselse kathedraal

Voor het tweede jaar op rij kan het wel en wee van een paar slechtvalken in de Brusselse Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal gevolgd worden. Liefhebbers hoeven er niet voor naar het dak van de kathedraal. Een camera in de nestkast stuurt de beelden door naar tv-schermen op de begane grond. De schermen bevinden zich in een container op het plein voor de kerk.

De camera staat er sinds vorige week toen het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels (FIR) merkte dat het valkenpaar op drie eieren aan het broeden was. "Donderdag zijn twee jongen geboren", aldus Guy Robbrecht van het FIR. "De camera blijft zeker nog een zevental weken hangen tot de jonge valken uitvliegen. De publieke belangstelling is groot, net als vorig jaar toen we de camera voor het eerst ophingen."

Roofvogel
Het gaat intussen behoorlijk goed met de slechtvalk. Eind jaren '60 was de roofvogel zo goed als uitgestorven. Er was toen geen enkel broedkoppel meer. Eén van de redenen was dat door gebruik van allerlei pesticiden de vrouwelijke slechtvalken steriel waren geworden. In 1996 was er opnieuw een eerste broedpaar in de kerncentrale van Doel.

"In 2004 waren er 34 broedparen. Vorig jaar telden we al 42 broedparen en 72 jongen", aldus Guy Robbrecht. "Volgend jaar zal dat aantal een stuk boven de 46 liggen. De slechtvalken verblijven ook meer en meer in steden. Eerst was er Mechelen en dan Brussel. Nu zitten er ook al in Antwerpen, Gent en Brugge. Voor ons geldt de redding van de slechtvalk als eerste prioriteit, maar voor steden speelt het ook een rol dat slechtvalken duiven als prooi bejagen."

Duivenplaag
Zo installeerde het FIR vorig jaar een nestkast op een hoogbouw aan de Mettewielaan in Molenbeek, vlakbij het voetbalstadion van FC Brussels. De gemeente kampt er met een duivenplaag. "Er zijn al slechtvalken gesignaleerd, maar het nest is nog niet bewoond", weet Robbrecht. "Dat duurt namelijk gemiddeld twee tot drie jaar." In België staan ongeveer 65 nestkasten en telt de totale populatie ruim 250 vogels.

20:49 Gepost door human | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

apen op gelijke voet met de mens

Spaanse socialisten willen apen en mensen op gelijke voet

De Spaanse socialistische partij PSOE overweegt een wetsontwerp in te dienen om apen dezelfde rechten te verlenen als mensen. Bedoeling is om de dieren moreel en wettelijk dezelfde bescherming te bieden als hun rechtoplopende soortgenoten.

Fernando Sebastian, de bisschop van Tudela, vindt het voorstel waardeloos. "Hoe belachelijk gaan we ons nog maken in naam van de vooruitgang? En wat dan met stieren die in de arena zomaar afgeslacht worden?"

Politieke commentatoren zien er de grap wel van in. Volgens hen zal het niet lang meer duren vooraleer apen als gevolg van deze maatregel zullen kunnen deelnemen aan verkiezingen.

20:43 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bulldog verslaafd aan skaten

Bulldog verslaafd aan skateboarden

Weer een lege, verveelde zondag voor de boeg? Leer je hond skateboarden. Dat is wat Clayton Elmore deed met Frank, de bulldog van zijn broer Mark. "Ik kreeg het idee door een videoclip. Een hond die een beetje leek op Frank deed allerlei trucjes met een skateboard. Het leek ons cool om te proberen of Frank het ook kon leren."

Frank leerde het, met vallen en opstaan zoals het hoort. "Het kostte ons zes maanden maar nu is hij verslaafd aan skateboarden. Hoe ging dat precies in zijn werk? "We lieten hem geleidelijk wennen aan het skateboard: eerst met een poot, dan met twee, dan met drie tot hij er met vier op stond. En dan was er geen houden meer aan. Elke avond is hij ongeveer een uur bezig met skateboarden. Hij is er absoluut dol op," aldus Becky, zijn vrouwelijk baasje.

Het is de bedoeling dat Frank ontdekt wordt door tv-mensen. "Andere honden kunnen het ook, dat is waar, " geven de baasjes van Frank toe, "maar Frank heeft een voordeel: hij ziet er veel cooler uit op dat skateboard dan alle andere honden." Het enige probleem is dat de hond nogal cameraschuw is.

16:07 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-04-06

sneeuwhuis voor reuzenpanda's

Sneeuwhuis voor Thaise reuzenpanda's

Een dierentuin in het noorden van Thailand is van plan een 'sneeuwhuis' te bouwen voor zijn twee reuzenpanda's. De dieren kunnen verkoeling zoeken in de kunstmatige sneeuw als zij het in de tropische hitte buiten niet kunnen uithouden.

De Chiang Mai-dierentuin heeft de regering om ruim 800.000 euro subsidie gevraagd om de speelruimte voor de panda's te kunnen bouwen die lijkt op het gebied in het zuidwesten van China waar zij van nature voorkomen. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de nu vijfjarige Chuang Chuang en de vierjarige Lin Hui er in 2008 terecht.

14:08 Gepost door human | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

24-04-06

Dino onder de Noordzee

Noren vinden dinosaurus onder bodem Noordzee

Noorse archeologen hebben voor het eerst op het grondgebied van Noorwegen resten van een dinosaurus gevonden. Dat heeft de Noorse raad voor wetenschappelijk onderzoek maandag laten weten.

De archeologen vonden de versteende botten van een Plateosaurus (een plantenetende dinosaurus) toevallig tijdens proefboeringen in gas- en olieveld Snorre in de Noordzee. De botten lagen 2256 meter onder de zeebodem.

De Plateosaurus leefde ongeveer 200 miljoen jaar geleden. Het dier had een lengte van ongeveer 8 meter.

20:34 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

kat laat verstoten puppy meedrinken

Kat laat verstoten pup meedrinken

Een verstoten mopshondje heeft een nieuwe familie gevonden: een kat en haar drie kittens. Zoey de kat zoogt het jonge hondje samen met haar drie jongen sinds het hondje verwaarloosd werd door zijn moeder eind maart.

Volgens haar aasje houdt Zoey eigenlijk niet zo van honden, maar voor dit puppy heeft ze blijkbaar een uitzondering gemaakt. Het jonge hondje is (voorlopig) even groot als haar kittens en kan zonder problemen meegevoederd worden.

In de natuur komt het wel vaker voor dat een moederdier een verwaarloosd jong uit een andere familie onder haar vleugels neemt. Honden kunnen volgens de dierenarts zonder problemen opgroeien met kattenmerlk. Hij waarschuwt echter dar de pup snel groter zal worden, en veel meer voedsel zal nodig hebben. De kans zit er in dat de kat niet genoeg melk zal produceren.

De pup hoort eigenlijk toe aan de buren. Het is niet bekend wat die er van vinden.

16:25 Gepost door human | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

chimpanse moordt

Chimpansee vermoordt chauffeur en verwondt drie toeristen

Bruno, de killer-aap.

Een groep chimpansees heeft een chauffeur gedood en drie toeristen ernstig verwond. Het ongeluk gebeurde in het Tacugama Chimpanseereservaat vlakbij de Sierraleoonse hoofdstad Freetown.

Een Canadees en twee Amerikaanse toeristen kwamen zondag in het ziekenhuis terecht. De apen vielen de auto aan onder leiding van de leider Bruno, die volgens een woordvoerder van het park zijn baby-apen op agressieve wijze beschermde.

"Bruno gooit pijnlijk nauwkeurig stenen naar iedereen die hem niet bevalt", aldus de internetsite van het reservaat.

13:50 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-04-06

Nieuwe rage: duiven verpletteren

Nieuwe rage: duiven verpletteren onder buswielen

Engeland heeft er een verfoeilijke rage bij. Jonge slungels proberen duiven met voedsel op busbanen te lokken en kijken vervolgens zelfgenoegzaam toe hoe de vogels in paniek opvliegen of - in het ergste geval - onder de rijwielen verpletterd raken.

De Britse non-profitorganisatie Pigeon Control Advisory Service (PICAS) klaagt de praktijken aan en dreigt ermee de jonge belhamels gerechtelijk te vervolgen. Het fenomeen doet zich voornamelijk in Bristol voor.

10:20 Gepost door human | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

22-04-06

protest tegen walvisvangst

Internationaal protest tegen Noorse walvisvangst

België heeft in een gezamenlijke verklaring met 11 andere landen geprotesteerd tegen pogingen van Noorwegen om meer walvissen te vangen dan toegelaten. Dat gebeurt nu het walvisseizoen voor de deur staat.

Moratorium
Er bestaat een moratorium op de vangst van walvissen, maar een aantal landen mogen met het oog op wetenschappelijk onderzoek toch nog een bepaald aantal dieren vangen. Dat is onder meer het geval voor Noorwegen en Japan.

Noorwegen stelt nu voor om de uitzonderingen uit te breiden. Het land wil de vangst van dwergvinvissen opdrijven en ook gaan jagen in internationale wateren. Bovendien laat het geen internationale inspecteurs meer toe die moeten toezien op het moratorium. Volgens de Noren is de vangst noodzakelijk om te vermijden dat het visbestand wordt aangetast.

Protest
In een gezamenlijke verklaring protesteren 12 landen - de zogenaamde "light minded countries" binnen de internationale walviscommissie - tegen deze gang van zaken. Het gaat naast België om Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Argentinië, Australië, Oostenrijk, Brazilië, Tsjechië, Nederland, Nieuw-Zeeland en Spanje. De protestbrief werd donderdag officieel overgemaakt aan Noorwegen. Voor ons land ondertekende federaal minister van Leefmilieu Bruno Tobback.

16:26 Gepost door human | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Verdwaalde zeeleeuw gered

Verdwaalde zeeleeuw van de dood gered


Een reddingsteam heeft een zeeleeuw die in het Californische Irvine in een beek was terechtgekomen van de dood gered. De reddingswerkers konden het dier via een net in een kooi vangen en zetten de leeuw terug in de oceaan. Woensdag kreeg de plaatselijke politie telefoon van iemand die de zeeleeuw in een waterweg gezien had, maar bij valavond was het donkere dier aanvankelijk niet terug te vinden. De volgende morgen rond 7 uur werd de leeuw opnieuw gesignaleerd, toen hij enkele kilometers verder in de San Diego Creek was gezwommen, bijna tot aan het politiebureau van Irvine.

Een team uit het Pacific Marine Mammal Center in Laguna Beach kon de mannelijke zeeleeuw, die 7 jaar is en 127 kilo weegt, in een kooi vangen en hem terug vrijlaten in de oceaan. "Hij trok stilaan naar een gebied waar er nog weinig water was", sprak politiecommissaris Jeff Love. Aanvankelijk werd er gevreesd dat de zeeleeuw ziek was, maar die vrees bleek ongegrond. "Soms eten ze iets waarop ze slecht reageren en gedesoriënteerd geraken", besluit Love.

14:39 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-04-06

advocaat betaald met cacia's

Amerikaanse betaalt advocaat met cavia's

Een Amerikaanse vrouw uit Las Vegas die werd beboet voor het dumpen van kadavers van cavia's, heeft zich eindelijk een advocaat gevonden die een honorarium vraagt dat ze kan betalen: 12 van de 60 cavia's die de vrouw in haar achtertuin houdt. De man diende meteen een aanvraag tot herziening van de uitspraak in. "Ik maak me sterk dat we kunnen aantonen dat het geleverde bewijs niet volstaat om tot de conclusie te komen."

Judy Long (50), een voormalige gezondheidsinspectrice, werd ervan beschuldigd afval en kadavers net buiten haar eigendom te hebben gedumpt. In maart werd ze veroordeeld tot het betalen van een boete van meer dan duizend euro.

Long verzet zich tegen de beslissing: "Ik ben al mijn hele leven zot van de natuur. Het zou nooit in mij opkomen de Aarde te vervuilen. Ik help zelfs als vrijwilliger om de buurt proper te houden. Hoe ironisch is het dan dat net ik beschuldigd wordt als natuurvernietiger," verdedigt ze zich. "Ik heb besloten om terug te vechten omdat ik geen strafblad wil waarop staat dat ik afval en kadavers dump." Volgens de vrouw zijn de kadavers wel afkomstig zijn van haar tuin, maar dat straatkatten ze versleept hebben tot buiten de grenzen van haar eigendom.

Verder argumenteert ze dat ze de troep wel heeft opgeruimd op 27 januari, terwijl ze de kadavers daar toch niet heeft gedumpt. De woordvoerder van het gezondheidsdepartement blijft erbij dat de stapel kadavers "zo gevormd was, dat het enkel afkomstig kon zijn van herhaaldelijk over de muur gegooid te worden in kleine hoeveelheden."

Het 'loon' van de advocaat, Albert Marquis, mag dan eigenaardig lijken, voor wie de man kent, is het dat allerminst. Marquis bezit immers een toevluchtsoord voor kleine huisdieren als cavia's en konijnen. De twaalf beestjes hebben een waarde van 300 euro.(

19:28 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

hond steekt kop in pijp

Hond steekt kop in pijp

Een loslopende hond in Texas (Verenigde Staten) bracht zichzelf in een moeilijk parket. Bij het achtervolgen van een konijn slaagde hij erin zijn kop vast te krijgen in een grote metalen pijp. Reddingswerkers brachten de nieuwsgierige viervoeter naar een dierenverzorgingscentrum, waar de dierenarts de nek van de hond insmeerde met babyolie en de kop succesvol bevrijdde uit de pijp.

Omwille van het incident werd de hond 'Piper' gedoopt. Al niemand hem komt ophalen binnen de drie dagen, kan iemand anders de hond adopteren.

18:53 Gepost door human | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Eenden verjaagd door kikkers

Eenden verjaagd voor kikkers

In de stad Creigiau (Groot-Brittannië) worden eenden uit de plaatselijke vijver geweerd. Niet dat de schrik voor de vogelgriep is toegeslagen, wel omdat de kikkerpopulatie in de vijver bedroevend laag is. De doprelingen gaan niet akkoord met het plan: "De eenden zijn een onderdeel van het dorp en brengen de gemeenschap samen."

Maar de gemeentesecretaris legt uit aan de Britse krant The Daily Express dat de eenden de habitat van de vijver verstoren: "Er zijn bijna geen kikkers, salamanders en baarsen dit jaar. Dit is allemaal de schuld van de eenden. Maar geen nood, we brengen ze gewoon naar een andere plaats."

Toch zou er ook een andere reden kunnen zijn voor het tekort aan beesten in de vijver: het koude weer. De woordvoerder van de Koninklijke Organisatie van Vogelbescherming voegt er nog aan toe: "Je kan de eenden zoveel verplaatsen als je wil, je kan ze niet tegenhouden terug te vliegen."

13:40 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-04-06

leghen verandert in haan

Leghen verandert in haan

Een hen die plots een haan werd heeft wetenschappers verbaasd doen staan. Freaky de kip begon het leven ongeveer een jaar geleden als een gezonde leghen. Maar na het leggen van een paar dozijn eieren, veranderde zij in een hij.

Freaky begon zich agressief te gedragen en ontwikkelde een opvallende rode hanenkam en kreeg er meer gekleurde pluimen bij. Daarnaast kraait zij/hij nu bij de opkomende zon. Maar ondanks dat ze het uiterlijk meeheeft van een haan, heeft Freaky niet de attributen om vader te worden.

“Het is erg grappig. Op een morgen begon ze plots zonder waarschuwing te kraaien,” zegt eigenaar Jo Richards. Volgens Victoria Roberts van de Britse Pluimveevereniging lijdt Freaky aan een zeldzame ziekte. “Ik heb een eend gekend die ook van geslacht veranderde, en er zijn gevallen bekend bij fazanten.” De geslachtsverandering komt voor bij 1 op 10.000 vogels en wordt veroorzaakt door een te hoog testosterongehalte.

20:13 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-04-06

Bevers

Bever doet het goed in Limburg

De bever voelt zich thuis langs de Maas en de zijrivieren daarvan in Limburg. Dat concludeert de Nederlandse stichting ARK. ARK is verantwoordelijk voor de herintroductie van het knaagdier in Limburg.

In 2002 werden langs de Maas bevers uit Duitsland uitgezet. In 2005 telden natuurbeheerders ongeveer vijftig dieren van minimum een jaar oud op dertig verschillende plekken in de zuidelijke provincie. Er werden zelfs bevers gesignaleerd in grote steden langs de Maas.

Verdwenen in 1750
De bever verdween in 1750 uit Limburg. Vanaf 1992 werd heel af en toe weer een dier gespot. Omdat het knaagdier een ecologische sleutelrol speelt in het natuurlijke beheer van de oevers van beken, geulen en rivieren, wilden de provincie Limburg, de gemeenten, de waterschappen en de Rijkswaterstaat het dier graag in grote aantallen terug. De bever zorgt door het bouwen van dammen voor een verandering in het landschap van kleine geulen en dat is kenmerkend voor Limburg.

Duitsland en Ardennen
Uit onderzoek blijkt dat de bevers uit Limburg contact hebben met families in het Duitse Eifel, de Belgische Ardennen en het rivierengebied in Midden-Nederland. Voorts hebben de dieren zich op zes locaties in Limburg voortgeplant en heeft een Limburgse beverfamilie zich ook voortgeplant in België. De Nederlandse stichting ARK verwacht dat er binnen tien jaar contact zal zijn met de bevers in de Biesbosch, de Rijn en de monding van de Maas.

Door de goede resultaten werd onlangs beslist om het project tot 2010 voort te zetten op de kosten van de betrokken Nederlandse overheden. In 2009 moeten er ongeveer 125 bevers in het stroomgebied van de Limburgse Maas wonen.

20:33 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gorilla slaat bezoeker tand uit

Gorilla slaat Italiaanse zoobezoeker tand uit

Een woedende gorilla heeft een bezoeker van de Fasano-zoo nabij Brindisi een tand uitgeslagen. De mensaap wierp een steen naar een groepje kijklustigen en trof een man op de lip.

Een van de bezoekers had een hazelnoot naar het dier gegooid. Daarop werd de aap zo boos dat hij een kei naar de dierenliefhebbers wierp. Een Italiaanse man kreeg de steen op zijn lip en hield er een verbrijzelde tand aan over. Het slachtoffer heeft klacht ingediend -naar men vermoedt tegen de dierentuin.

16:14 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwe dino ontdekt

Reusachtige killerdino ontdekt in Argentinië


Wetenschappers hebben in Argentinië de versteende restanten gevonden van mogelijk de grootste vleesetende dinosaurus die ooit heeft geleefd. De Mapusaurus roseae was met een lengte tot 12,5 meter groter dan de Tyrannosaurus rex en de Giganotosaurus, aldus de vorsers uit Argentinië en Canada in een persverklaring maandag.

De dieren, die tot vier meter hoog waren, leefden volgens de onderzoekers waarschijnlijk in groepen, ongeveer 100 miljoen jaar geleden. Ze jaagden waarschijnlijk ook in groepsverband en dat is bijzonder, stellen ze. De opgravingen begonnen al in 1995 en duurden tot 2001. Daarna volgden jaren van onderzoek.

15:37 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-04-06

Honden- en kattenbont

Honden- en kattenbont goedkoop op internet verkrijgbaar

In de Europese Unie zijn via het internet voor weinig geld honden- en kattenhuiden uit China verkrijgbaar. Dat meldt de Britse dierenrechtenorganisatie CWI (Care for the Wild International). Volgens CWI-woordvoerder Barbara Maas heeft haar organisatie een website gevonden waarop een hondenhuid minder dan 10 pond (14,50 euro) kost. Een kattenvel zou voor minder dan 2,60 pond (3,80 euro) worden aangeboden.

De ngo roept de Britse regering op de invoer van deze huiden te verbieden. Volgens de Schotse europarlementariër Struan Stevenson is "de meerderheid van de Europese afgevaardigden, na zes jaar van campagnes die uitmondden in unilaterale verboden op de handel in katten- en hondenbont in vijf EU-landen en Zwitserland, vastbesloten vóór eind dit jaar een verbod voor de gehele EU te bewerkstelligen."

13:10 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-04-06

kat redt familie

Kat redt familie uit brandend huis

De kat Arwin slaagde erin haar baasje, Jaclyn Lane, te wekken nadat het huis was beginnen branden. Lane werd wakker, zag een oranje gloed door haar raam en wekte haar moeder en diens vriend. Ze raakten veilig en ongedeerd uit het huis. Arwin was het enige huisdier dat levend weggeraakte.

De brand verwoestte de volledige achterkant, keuken en zolder van het huis, vooraleer de brandweer erin slaagde het vuur onder controle te krijgen.

15:22 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hond ontdekt tumor bij baasje

Hond ontdekt tumor bij baasje

Steve Werner vermoedde al dat er iets mis was wat zijn gezondheid, maar doktersonderzoeken leverden geen resultaten op. Tot zijn hond onophoudelijk aan zijn rechteroor bleef snuffelen: bij nader onderzoek bleek er een tumor ter grootte van een pingpongbal in zijn hoofd te zitten.

“Elke avond kwam Wrigley (de hond) naast me zitten en begon ze aan mijn rechteroor te snuffelen. Ik dacht dat ze gewoon lief was, maar na enkele dagen merkte ik dat ze steeds op dezelfde plek snuffelde,” aldus Steve. Maar het was niet tot hij een televisieprogramma zag over honden die kanker kunnen opsporen, dat Steve realiseerde dat dat bij hem ook wel eens het geval kon zijn.

Na een nieuw onderzoek bleek dat Steve inderdaad een tumor had, ter grootte van een pingpongbal, die zich verspreid had in het rechteroorkanaal. De chirurgen waren er op tijd bij om de tumor, die niet kwaadaardig was maar wel een beroerte kon veroorzaken, te verwijderen.

13:34 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-04-06

Palingkatvis jaagt naar prooien op land

Palingkatvis jaagt op land naar prooien

Dat katvissen af en toe aan land gaan, is bekend. De tropische palingkatvis is echter een uitzondering binnen zijn soort. Biologen van de Universiteit van Antwerpen hebben in samenwerking met Gentse onderzoekers ontdekt dat de palingkatvis doelbewust aan land komt om op prooien te jagen.

De orde van de katvissen is erg uitgebreid, maar de palingkatvis is anders dan zijn soortgenoten. Hij is namelijk de enige katvis die af en toe aan land gaat om doelbewust voedsel te zoeken en op prooien te jagen. De onderzoekers konden zelfs vaststellen dat de palingkatvis daar ook buitengewoon handig in is.

Cruciaal moment
De stap van het water naar het land is een van de cruciale momenten in de evolutie van de gewervelde dieren, die bovendien zware fysieke eisen stelde aan de waterbewoners. Zo kunnen dieren in het water gemakkelijk prooien naar binnen zuigen via de mondholte, maar op het land werkt dat systeem niet.

"We ontdekten dat de palingkatvis, die nochtans in het water typische zuigbewegingen maakt om voedsel naar binnen te lokken, ook op het land insecten kan eten. De palingkatvis doet dat door het voorste gedeelte van zijn lichaam op te tillen en tegelijk zijn kop naar voren te buigen. Dat is mogelijk dankzij een lange en flexibele wervelkolom. Zonder die beweging zou de vis zijn prooi gewoon voortduwen over de grond, maar ze niet kunnen opslokken", zegt bioloog Sam Van Wassenbergh.

15:24 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Niet tevreden: laat een adder los

Ontevreden klant liet adders in bank los

Een ontevreden Zuid-Afrikaanse klant mag van de rechter in Johannesburg niet meer langs de filialen van de Absa-bank. Twee jaar geleden liet Jan Abel Manamela zijn vijf giftige adders in het hoofdkantoor los.

De man kreeg daar drie jaar gevangenisstraf voor, maar kwam in februari voorwaardelijk vrij. Manamela nam het niet dat de bank zijn wagen had verkocht, omdat hij zijn lening niet kon betalen. Vooraleer hij zijn huisdieren in de bank losliet, dreigde hij er eerst mee om het hoofdkantoor op te blazen. Hij probeerde Absa ook af te persen.

14:46 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

man overleefd op hagedissen

Man leeft drie maanden van hagedissen

Een Australiër die autopech had gekregen in de aflegen wildernis van het Northern Territory, heeft zich drie maanden in leven gehouden door het eten van kikkers, hagedissen, bloedzuigers en sprinkhanen.

De 35-jarige Ricky Megge werd vorige week gered toen iemand hem vond bij een plas water. Hij is zes dagen in een ziekenhuis behandeld wegens zware ondervoeding. De 1,90 meter lange man woog nog maar 45 kilo toen hij werd opgenomen.

„Ik at de bloedzuigers rauw, zomaar uit de plas; ook de sprinkhanen at ik gewoon”, aldus Megee. „Het enige wat ik echt soortement moest koken waren de kikkers.” Hij spiesde ze op een draad en liet ze in de zon drogen „tot ze een beetje knapperig waren”.

13:22 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-04-06

Olifant ziek doot te veel snoepgoed

Olifant ziek door teveel aan snoepgoed

Raja de olifant leidt veel pijn door al het snoepgoed zijn bewonderaars hem geven.
De dierenarts onderzoekt Raja.
De monniken die voor Raja zorgen houden het dier bezorgd in het oog.

Sri Lanka's meest gevierde olifant, Raja, is ziek geworden. Het beest kreeg te veel koekjes, chocolade en ander snoepgoed te eten al onderdeel van de Boeddhistische nieuwjaarsvieringen. De voorbije dagen kwamen al duizenden bezoekers Raja bewonderen. De olifant kreeg daarbij een overdosis aan zelfgemaakte koekjes, vaak gefrituurd in kokosolie, chocolade, rijstkoeken en grote stukken ananas. Het werd de logge viervoeter allemaal wat teveel.

De monniken die voor hem zorgen vonden hem dinsdagmorgen met tranen in de ogen van de pijn. Ze riepen er een dierenarts en het hoofd zoölogie van de universiteit in Colombo bij. "Hij houdt van eten en de mense bieden hem vanalles aan dat hij eigenlijk niet mag eten," zei de 37-jarige Kirinde Assaji, een van de monniken die Raja verzorgen. "We denken dat hij een zware infectie heeft opgelopen door het voedsel, die hij niet uit zichzelf de baas kan. Hij lijdt enorm veel pijn," legde professor Tissa Ratnasuriya uit.

Olifanten eten voornamelijk planten. Dat maakt dat hun verteringssysteem het vette of zoete voedsel niet gemakkelijk kan verteren. Raja, wiens naam koning betekent, is 45 jaar oud. Aristocratische families in India houden al eeuwenlang olifanten in gevangenschap die ze gevangen hebben in het wild. De aanwezigheid van een olifant, en het liefst een lastolifant als Raja, is een gewoonte in de boeddhistische tempels in Sri Lanka. Meer dan een eeuw geleden werd het aantal olifanten in het wild nog geschat tussen 10.000 en 15.000. Vandaag zijn het er amper 3.000. Hun aantal vermindert vooral door stropers en het verlies van hun woonplaats.

21:41 Gepost door human | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Rattenvangers verdienen feestmaal

Rattenvangers verdienen feestmaal

De inwoners van de Chinese stad Jiangmen wil de katten die hun velden vrijhouden van ratten bedanken. Ze gaven daarom een feestmaal met vele vishapjes voor de tweehonderd rattenvangers.

Het stadsbestuur spendeerde meer dan 1.200 euro om de viervoeters aan te kopen en los te laten op de velden. De katten moeten de ratten verjagen, die een plaag werden omdat de slangen in de voorbije jaren gevangen en gedood werden door de bewoners.

Gezien de velden nu ratvrij zijn en de inwoners een goede oogst verwachten, willen ze de katten bedanken voor bewezen diensten. Benieuwd wat ze gaan inzetten om de kattenplaag te verjagen... (

16:24 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-04-06

zaterdag: mussenteldag

Zaterdag mussenteldag

Op zaterdag 15 april organiseert Vogelbescherming Vlaanderen in samenwerking met het departement Biologie van de Universiteit Gent een nationale mussenteldag. De Vogelbescherming roept vrijwilligers op om mee te tellen.

Het gaat niet goed met de huismus of Passer domesticus. Zowel in landelijke als stedelijke gebieden verkleinen de populaties van de huismus. Dat is niet alleen het geval in Vlaanderen, het fenomeen doet zich ook voor in de rest van Europa. Om ook in de toekomst de veranderingen in de mussenpopulaties in Vlaanderen te kunnen detecteren en visualiseren, is het onontbeerlijk om zo veel mogelijk informatie over de huismussen te verzamelen. Daarvoor is een mussenteldag een uitstekend middel.

Meer informatie over de mussenteldag is te vinden op
www.vogelbescherming.be.

21:09 Gepost door human | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |