30-04-06

Apen leerden ons lachen

Apen leerden ons lachen

Apen hebben ons leren lachen.
Lachen is niet alleen gezond, het is ook ouder dan de mensheid. Dat blijkt uit onderzoek door evolutionaire biologen, die hebben berekend da onze voorvaderen al zowat vier miljoen jaar geleden lachten. Net als nu gebeurde dat met enig leedvermaak, want de eerste wankele pogingen om op twee benen te lopen leidden kennelijk tot veel hilariteit.

Apen
Volgens de Sunday Times, die dat meldt, ontstond de lach wanneer apen zagen hoe andere leden van de groep tijdens hun eerste stappen struikelden en vielen en wilden ze daarmee aan de anderen laten weten dat er wel wat mis was, maar dat er geen reden was tot echte bezorgdheid. Dat zegt Matthew Gervais, de Amerikaanse bioloog die samen met zijn collega David Sloan Wilson ruim 100 studies onderzocht over het lachen, zowel over de psychologische als over de neurologische, archeologische en geschiedkundige aspecten daarvan.

Chimpansee
Zij kwamen tot de conclusie dat de voorloper van de lach tegenwoordig nog altijd kan worden waargenomen bij mensapen zoals de chimpansee, die wanneer ze worden gekieteld een soort gehijg voortbrengen dat is bedoeld om de harmonie binnen de groep te bestendigen.

Struikelen
Maar wat het echte lachen betreft, zegt Gervais: "Toen onze voorvaderen op twee benen gingen lopen, betekende dat in het begin dat er vaak werd gevallen en gestruikeld. En het was toen dat humor en slapstick ontstonden. Wanneer we nu lachen om vallende komieken of clowns, reageren we in feite net als die apen zowat vier miljoen jaar geleden."

Seksuele ondeugendheden
Daar bleef het echter niet bij, want toen het lopen de oermens gemakkelijker afging, bleken ook het laten van winden en luchtige seksuele ondeugendheden de mensachtigen al bijzonder te vermaken. Pas twee miljoen jaar later ontwikkelde de mens de basis voor taalgebruik, waardoor lachen en woorden werden samengevoegd zoals wij dat nog altijd kennen.

19:41 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.