26-04-06

camera volgt slechtvalken in Brussel

Camera volgt slechtvalken in Brusselse kathedraal

Voor het tweede jaar op rij kan het wel en wee van een paar slechtvalken in de Brusselse Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal gevolgd worden. Liefhebbers hoeven er niet voor naar het dak van de kathedraal. Een camera in de nestkast stuurt de beelden door naar tv-schermen op de begane grond. De schermen bevinden zich in een container op het plein voor de kerk.

De camera staat er sinds vorige week toen het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels (FIR) merkte dat het valkenpaar op drie eieren aan het broeden was. "Donderdag zijn twee jongen geboren", aldus Guy Robbrecht van het FIR. "De camera blijft zeker nog een zevental weken hangen tot de jonge valken uitvliegen. De publieke belangstelling is groot, net als vorig jaar toen we de camera voor het eerst ophingen."

Roofvogel
Het gaat intussen behoorlijk goed met de slechtvalk. Eind jaren '60 was de roofvogel zo goed als uitgestorven. Er was toen geen enkel broedkoppel meer. Eén van de redenen was dat door gebruik van allerlei pesticiden de vrouwelijke slechtvalken steriel waren geworden. In 1996 was er opnieuw een eerste broedpaar in de kerncentrale van Doel.

"In 2004 waren er 34 broedparen. Vorig jaar telden we al 42 broedparen en 72 jongen", aldus Guy Robbrecht. "Volgend jaar zal dat aantal een stuk boven de 46 liggen. De slechtvalken verblijven ook meer en meer in steden. Eerst was er Mechelen en dan Brussel. Nu zitten er ook al in Antwerpen, Gent en Brugge. Voor ons geldt de redding van de slechtvalk als eerste prioriteit, maar voor steden speelt het ook een rol dat slechtvalken duiven als prooi bejagen."

Duivenplaag
Zo installeerde het FIR vorig jaar een nestkast op een hoogbouw aan de Mettewielaan in Molenbeek, vlakbij het voetbalstadion van FC Brussels. De gemeente kampt er met een duivenplaag. "Er zijn al slechtvalken gesignaleerd, maar het nest is nog niet bewoond", weet Robbrecht. "Dat duurt namelijk gemiddeld twee tot drie jaar." In België staan ongeveer 65 nestkasten en telt de totale populatie ruim 250 vogels.

20:49 Gepost door human | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

waarom niet een website waar de beelden bekeken kunnen worden???

Gepost door: sander | 18-04-08

De commentaren zijn gesloten.