22-04-06

protest tegen walvisvangst

Internationaal protest tegen Noorse walvisvangst

België heeft in een gezamenlijke verklaring met 11 andere landen geprotesteerd tegen pogingen van Noorwegen om meer walvissen te vangen dan toegelaten. Dat gebeurt nu het walvisseizoen voor de deur staat.

Moratorium
Er bestaat een moratorium op de vangst van walvissen, maar een aantal landen mogen met het oog op wetenschappelijk onderzoek toch nog een bepaald aantal dieren vangen. Dat is onder meer het geval voor Noorwegen en Japan.

Noorwegen stelt nu voor om de uitzonderingen uit te breiden. Het land wil de vangst van dwergvinvissen opdrijven en ook gaan jagen in internationale wateren. Bovendien laat het geen internationale inspecteurs meer toe die moeten toezien op het moratorium. Volgens de Noren is de vangst noodzakelijk om te vermijden dat het visbestand wordt aangetast.

Protest
In een gezamenlijke verklaring protesteren 12 landen - de zogenaamde "light minded countries" binnen de internationale walviscommissie - tegen deze gang van zaken. Het gaat naast België om Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Argentinië, Australië, Oostenrijk, Brazilië, Tsjechië, Nederland, Nieuw-Zeeland en Spanje. De protestbrief werd donderdag officieel overgemaakt aan Noorwegen. Voor ons land ondertekende federaal minister van Leefmilieu Bruno Tobback.

16:26 Gepost door human | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

protest Het is goed dat we met meerdere landen een stem geven; tegen de walvis vangst!!!
Gepost door: S de Vos | 18-06-08

De commentaren zijn gesloten.