18-04-06

Bevers

Bever doet het goed in Limburg

De bever voelt zich thuis langs de Maas en de zijrivieren daarvan in Limburg. Dat concludeert de Nederlandse stichting ARK. ARK is verantwoordelijk voor de herintroductie van het knaagdier in Limburg.

In 2002 werden langs de Maas bevers uit Duitsland uitgezet. In 2005 telden natuurbeheerders ongeveer vijftig dieren van minimum een jaar oud op dertig verschillende plekken in de zuidelijke provincie. Er werden zelfs bevers gesignaleerd in grote steden langs de Maas.

Verdwenen in 1750
De bever verdween in 1750 uit Limburg. Vanaf 1992 werd heel af en toe weer een dier gespot. Omdat het knaagdier een ecologische sleutelrol speelt in het natuurlijke beheer van de oevers van beken, geulen en rivieren, wilden de provincie Limburg, de gemeenten, de waterschappen en de Rijkswaterstaat het dier graag in grote aantallen terug. De bever zorgt door het bouwen van dammen voor een verandering in het landschap van kleine geulen en dat is kenmerkend voor Limburg.

Duitsland en Ardennen
Uit onderzoek blijkt dat de bevers uit Limburg contact hebben met families in het Duitse Eifel, de Belgische Ardennen en het rivierengebied in Midden-Nederland. Voorts hebben de dieren zich op zes locaties in Limburg voortgeplant en heeft een Limburgse beverfamilie zich ook voortgeplant in België. De Nederlandse stichting ARK verwacht dat er binnen tien jaar contact zal zijn met de bevers in de Biesbosch, de Rijn en de monding van de Maas.

Door de goede resultaten werd onlangs beslist om het project tot 2010 voort te zetten op de kosten van de betrokken Nederlandse overheden. In 2009 moeten er ongeveer 125 bevers in het stroomgebied van de Limburgse Maas wonen.

20:33 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.