13-04-06

Palingkatvis jaagt naar prooien op land

Palingkatvis jaagt op land naar prooien

Dat katvissen af en toe aan land gaan, is bekend. De tropische palingkatvis is echter een uitzondering binnen zijn soort. Biologen van de Universiteit van Antwerpen hebben in samenwerking met Gentse onderzoekers ontdekt dat de palingkatvis doelbewust aan land komt om op prooien te jagen.

De orde van de katvissen is erg uitgebreid, maar de palingkatvis is anders dan zijn soortgenoten. Hij is namelijk de enige katvis die af en toe aan land gaat om doelbewust voedsel te zoeken en op prooien te jagen. De onderzoekers konden zelfs vaststellen dat de palingkatvis daar ook buitengewoon handig in is.

Cruciaal moment
De stap van het water naar het land is een van de cruciale momenten in de evolutie van de gewervelde dieren, die bovendien zware fysieke eisen stelde aan de waterbewoners. Zo kunnen dieren in het water gemakkelijk prooien naar binnen zuigen via de mondholte, maar op het land werkt dat systeem niet.

"We ontdekten dat de palingkatvis, die nochtans in het water typische zuigbewegingen maakt om voedsel naar binnen te lokken, ook op het land insecten kan eten. De palingkatvis doet dat door het voorste gedeelte van zijn lichaam op te tillen en tegelijk zijn kop naar voren te buigen. Dat is mogelijk dankzij een lange en flexibele wervelkolom. Zonder die beweging zou de vis zijn prooi gewoon voortduwen over de grond, maar ze niet kunnen opslokken", zegt bioloog Sam Van Wassenbergh.

15:24 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.