11-04-06

Erwten

Erwten houden van de lentezon

Erwtjes die voor half april gezaaid worden, hebben minder last van maden.
Erwten geven fraaie bloemen.

Niets is lekkerder dan de eerste erwtjes, met daarbij een gesnipperde sjalot, vroege aardappelen in een korstje boter en reepjes mager spek. Erwten telen is vrij gemakkelijk, ze kunnen goed tegen de koude en koesteren zich graag in de voorjaarszon. Er zijn soorten die laag blijven en andere die ondersteund worden met rijshout.

Let op de plaats
Erwten zaai je slechts om de zes jaar op dezelfde plaats, want ze hebben een hekel aan verse mest. Dit om te vermijden dat ze belaagd worden door met bodemaaltjes en schimmels, waarvoor vlinderbloemigen zeer gevoelig zijn. Het is niet aan te raden om vlak naast erwten bonen te telen en uien of prei zet je er beter ook niet naast.

Erwten hebben graag de zon aan hun lijf en vermits ze hoog opgroeien is het best dat je je rijtjes in een noord-zuidrichting maakt. Zo valt er het minst schaduw op en drogen ze beter op. Op lichte grond kunnen erwten het vroegst gezaaid worden. Te schrale grond zou best wat goed verteerde compost krijgen of een lichte kalibemesting. Vervroegde teelt is mogelijk door de erwten voor te zaaien in een houten bakje of in potjes. Het beste kiemsubstraat is een mengsel van teelaarde en zand dat je lichtjes vochtig houdt. Als het jonge groen komt piepen, zet je de voorgezaaide erwten kouder, tot ze 8 cm hoog zijn.

Geen te koude grond
Voor vroege zaai kies je rondzadige soorten, voor latere zaai neem je gekreuktzadige types. Als je in te koude, vochtige en zware grond gaat zaaien, is de kans groot dat de zaden rotten. De zaaidiepte op zware grond bedraagt 2 cm, op lichte grond 4 cm. Je kan je boontjes inleggen met drie tot vijf zaden tegelijk om de tien cm. Meer zaailingen per kuiltje hebben immers meer steun aan elkaar.

Erwtjes die voor half april gezaaid worden, hebben minder last van maden omdat de vlinder dan nog niet vliegt en dus ook nog geen eitjes kan leggen. Vroeg gezaaide erwten hebben minder last van bladluizen. Het enige probleem kan komen van vogels die de pas kiemende zaden opmerken. Hiertegen kan je over het perceel een net aanbrengen of op lage hoogte dunne koorden spannen.

Rijshout
In principe worden erwten op een dubbele rijafstand van 30 cm gezaaid, terwijl de afstand tussen de dubbele rijen zo groot is dan de hoogte van de planten. De lage soort Eminent heeft maar een tussenafstand van 60 cm nodig terwijl dit bij Mechelse krombek 140 cm bedraagt. Als de plantjes 15 cm hoog zijn worden ze aangeaard tegen het omvallen en om meer vocht te halen.Nadien wordt het rijshout aangebracht dat aan weerszijden van de dubbele rij komt te staan, met de toppen naar elkaar gekeerd. Dit kan ook door klimnet of kippengaas te spannen aan palen. Goed rijshout komt van knotwilgen, populieren of kastanje. Tussen hoge rijserwten kan men gemakkelijk aan snelle tussenteelt doen zoals radijsjes.

Bekend zijn de lage soorten Eminent, Kelvedon en Meteor. De hogere soorten Argona, Colana en Vada zouden resistenter zijn dan de Mechelse krombek. Er bestaan bladloze doperwten die makkelijker te plukken zijn. Peulerwten die je in hun geheel kan consumeren, zijn een delicatesse. De beste soorten zijn Heraut, die 130 cm kan worden, de Oregon Sugar en Toledo Sugar.

14:22 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.