05-04-06

Opnieuw steur in de Oder

Opnieuw steur in de Oder tussen Duitsland en Polen

Steuren, de grote vissen die kaviaar produceren, zullen vanaf volgende week opnieuw vrij rondzwemmen in de Oder, de rivier die een groot deel van de grens tussen Duitsland en Polen vormt. Dat deelden de autoriteiten dinsdag mee.

De vis verdween dertig jaar geleden door industriële vervuiling uit de rivier, die nu terug schoon water heeft gekregen. Wetenschappers zullen op 11 april in Schwedt na tien jaar voorbereiding 2.000 Baltische steuren in de rivier loslaten. De vis kan tot 8 meter groot worden.

Steun voor steur
De Red de Steur-organisatie in Berlijn ontving overheidssteun voor het drie jaar durende project, waarbij een gelijkaardig aantal 30 centimeter lange steuren zullen vrijgelaten worden in het tweede en derde jaar. Alle vissen worden geteeld in viskwekerijen in Polen. Duitse en Poolse wetenschappers zullen de vissen opvolgen als ze de Oder en haar Poolse zijrivier, de Warta, opzwemmen.

Ook als zijn ze erg begeerd om hun eetbare eitjes, steuren hebben een opmerkelijke lange levensduur: ze kunnen tot 150 jaar oud worden. Er zijn wereldwijd 27 soorten, waarvan er 25 in de Kaspische Zee leven, waaronder de beluga-steur, de bron van 's werelds meest gewaardeerde kaviaar en volgens kenners met uitsterven bedreigd.

Net zoals de zalm en de paling brengt de Baltische soort, acipenser oxyrinchus, de meeste tijd door in zee vooraleer de voorouderlijke zoetwaterrivieren worden opgezocht om te paaien. Wetenschappers zeggen dat indien de steur de Oder opnieuw kan bevolken, dat ook mogelijk is voor minder gevoelige vissoorten.

Zenders
Sommige van de Oder-steuren zullen uitgerust worden met kleine radiozenders zodat wetenschappers ze kunnen opsporen. Maar er is een verbod voor liefhebbers van kaviaar en vissers om de vissen uit het water te halen, die honderd jaar geleden nog regelmatig in de Oder werden opgejaagd. "Indien ze er toch een vangen, moeten ze hem terug gooien en indien de vis dood is, moeten ze ons verwittigen zodat we proeven kunnen uitvoeren", zei Joern Gessner van het Leibniz Instituut voor zoetwatervisserij en ecologie, dat zich bezighoudt met het project.

Heiko Gerbatsch, voorzitter van de vissersbond van Ueckermuende aan de lagune van Stettin, zei dat op de vissers kan gerekend worden, maar hij is niet zo zeker van de aalscholvers. Er zijn veel van deze gevleugelde duikers aanwezig in de ondiepe lagune, die gevoed wordt door de Oder. En 30 centimeter lange vissen vormen een hapklare brok voor een aalscholver.

17:10 Gepost door human | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Hi hopen dat zij ze nu niet gaan vangen voor de kaviaar

Gepost door: viv | 05-04-06

De commentaren zijn gesloten.