04-04-06

Zeevogels Antartica broeden later

Zeevogels van Antarctica broeden later wegens klimaatsverandering

De zeevogels van Antarctica broeden volgens een onderzoek wegens de klimaatsverandering later dan decennia geleden. Dat gegeven staat in schril contrast met vaststellingen op het noordelijk halfrond.

Een van de redenen voor het uitgestelde broeden in het Zuidpoolgebied kan een gebrek aan voedsel zijn, omdat er minder krill en andere prooidiertjes voor handen zijn. Dat berichten de Franse wetenschappers Christophe Barbraud en Henri Weimerskirch. Ze onderzochten gegevens van 1950 tot 2004 bij negen zeevogelsoorten en kwamen tot de vaststelling dat ze negen dagen later arriveren en hun eieren twee dagen later leggen dan vijftig jaar geleden.

Krill wordt gevormd door kleine kreeftachtigen, die zich tijdens de winter met kiezelalgen op de onderkant van ijsschotsen voeden. Maar de reusachtige drijvende ijsplaten voor het Antarctische schiereiland smelten in het oosten steeds sneller af.

Belangrijk voor totale voedselketen
De minuscule kreeftjes zijn voor de totale voedselketen van Antarctica zeer belangrijk. De vogels hebben volgens de wetenschappers daarom meer tijd nodig om reserves op te bouwen, die voor het broeden nodig zijn. De vorsers stellen hun resultaten voor in het Amerikaans vaktijdschrift "Proceedings der National Academy of Science" (PNAS).

De onderzoekers wijten de gedragsveranderingen van de zeevogels onder andere ook aan de afslanking van de ijszee in oostelijk Antarctica met circa 12 tot 20 procent, die ze "als een dramatische consequentie van de globale klimaatsverandering" omschrijven.

Daarentegen toonden andere studies aan dat in het noorden de voortekenen van de lente zoals de aankomst van de vogels en het botten van de bomen in de twintigste eeuw steeds maar vroeger begint. Vergelijkbare studies en gegevensverwerkingen voor Antarctica zijn er totnogtoe niet, constateren de vorsers van de biologie-afdeling van het nationaal centrum voor wetenschappelijk onderzoek in Villers-en-Bois.

13:35 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.