31-03-06

bultrug-walvis op komst naar onze kust

Walvis zwemt morgen langs Belgische kust

Deze walvis, die eind januari in de Thames opdook, overleefde zijn bezoek aan London niet

Opvarenden van een zeilschip uit de jachthaven van Nieuwpoort, komende van het Franse Dieppe, hebben vrijdag een levende bultrug van zo'n 12 meter lang in het kanaal gezien. Dat meldt de toeristische organisatie VVW Nieuwpoort vrijdag.

Dat het dier levend was concludeerden ze omdat hij/zij zwierig met zijn/haar staart sloeg en op regelmatige tijdstippen, een fontein van 6 meter omhoog spoot. Volgens de stromingen zou het zeedier zich vanaf morgen/zaterdag voor ons kust moeten bevinden.

Het is dan ook de eerste keer, na lange periode van afwezigheid, dat de bultrug zich terug levend vertoont in onze wateren. Het is echter wel een logisch gevolg van de opwarming van de Noordzee en de stijgende vispopulatie in onze wateren.

18:03 Gepost door human | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

agressieve kat: huisarrest

Huisarrest voor agressieve kat

Lewis, de agressieve kat.
Lewis takelde zijn "slachtoffers" flink toe.

Lewis, een kat uit het Amerikaanse stadje Sunset Circle, heeft huisarrest gekregen nadat hij enkele buurtbewoners aanviel. Minstens zes personen voelden de klauwen en beten van het dier, en enkele van hen moesten zelfs naar het ziekenhuis voor verzorging.

“Hij heeft erg lange nagels,” vertelt een buurvrouw. “Prima wapens, blijkbaar.” De kat gebruikte niet enkel zijn nagels, maar ook zijn tanden toen hij de bewoners van het stadje in de staat Connecticut zonder reden aanviel.

Ambtenaar Rachel Solveira, belast met het toezicht op huisdieren, heeft Lewis huisarrest opgelegd. De kat mag onder geen bedding het huis uit, en zijn eigenaar is gearresteerd wegens falend toezicht op zijn huisdier.

15:49 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

lam is twee van zijn zes pootjes kwijt

Twee van de zes poten van lam Meeuwen-Gruitrode geamputeerd

Dierenarts Henri Kesters heeft donderdagavond het lammetje met zes poten in Meeuwen-Gruitrode geopereerd. Het lammetje was in de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 maart geboren met zes poten.

Kesters heeft bij het lammetje van schapenboer Maurice Peeters de twee overtollige pootjes geamputeerd. "De operatie is goed verlopen. Ik ben vanmorgen nog eens poolshoogte gaan nemen en het lammetje stelt het goed.

Het zal de amputatie overleven. Nu moet het wel nog goed leren lopen, aldus de dierenarts. Het dier had bij de geboorte vier voorpootjes en twee achterpoten, wat zeer uitzonderlijk is.

13:51 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-03-06

Hondengeblaf binnenkort omgezet in mensentaal

Hondengeblaf binnenkort in mensentaal omgezet?

Een Britse psychologiestudente is van plan het geblaf en gegrom van honderden honden op te nemen om te onderzoeken hoe honden communiceren. De 23-jarige Anna Taylor uit het Zuid-Engelse Brighton zoekt een driehonderdtal honden van alle mogelijke rassen en groottes om deel te nemen aan de studie. "We gebruiken allerlei technieken om de honden te doen blaffen en grommen, zoals het kloppen op deuren en ramen, met hen spelen en hen alleen laten in een kamer", aldus Taylor.

Formanten
Het gegrom van honden bestaat uit geluidsonderdelen die formanten genoemd worden. Die formanten zouden informatie kunnen geven over de lichaamsgrootte, de seksuele agressiviteit en het gewicht van de hond.

Uit de verzamelde informatie zou Taylor moeten kunnen opmaken of er een verband bestaat tussen de geproduceerde "formant" en de grootte en het ras van de hond. Ook zou ze willen onderzoeken of de informatie bruikbaar is voor mensen en honden.

Geluidshoogten
De evolutietheorie suggereert dat de geschiedenis van mensen en honden onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Bovendien zou het kunnen dat tamme honden in hoofdzaak geluid maken voor de mens. "Het zou interessant zijn om die theorie te testen, door bijvoorbeeld de opnames te veranderen en ze te laten horen aan mensen en andere honden om te zien hoe zij reageren", legde de studente uit. "Hopelijk kunnen we eveneens uitzoeken welke geluidshoogten belangrijk zijn voor welke soorten", voegde ze eraan toe.

"Eigenaars lijken te denken dat ze weten wat hun hond zegt als hij blaft. Hopelijk zal het onderzoek helpen om wetenschappelijk aan te tonen wat honden echt zeggen", besloot Taylor.

17:59 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

gadgets voor honden

Nieuwe hondengadgets overspoelen de markt

Hondenliefhebbers geven jaarlijks bijna 200 euro uit aan hun dier, katteniefhebbers slechts 80 euro.
De drie nieuwste gadgets die de markt zullen betreden, zijn afgestemd om bezorgde huisdiereigenaars. Het gaat om een GPS voor honden, een Global Pet finder en de Petcell of de huisdiergsm.

Vind de hond
De GPS voor honden is heel gebruiksvriendelijk. Door simpelweg een apparaatje aan de halsband te bevestigen kan het beestje in kwestie gemakkelijk opgespoord worden met satellieten. Via de mobiele telefonietechnologie toe te passen kunnen de coördinaten, die doorgegeven werden door de satellieten, omgezet worden in een kaart van de omgeving waar de hond zich bevindt.

Waarschuwingssysteem
De Global Pet Finder werkt op een gelijkaardige manier. Zij bieden een apparaatje ter grootte van een gom dat met een lus aan de halsband wordt aangebracht. Het kan niet alleen gebruikt worden om de viervoeter te vinden, maar ook om te waarschuwen wanneer het ergens komt waar het niet mag komen. Daartoe plaats je scanners aan de grenzen van de je eigendom. Eens de hond die overschrijdt, stuurt de Global Pet Finder je een sms dat je op de hoogte brengt van de ontsnapping. Het apparaat kan veel en is dus niet goedkoop: 300 euro in aankoop en een maandelijke toeslag.

Hond aan de lijn
Tot slot is er ook nog de gsm voor honden, voorlopig nog een prototype. De gsm heeft veel vaardigheden gemeenschappelijk met de Global Pet Finder. Het grote verschil zit in het feit dat de gsm je ook zal toestaan te praten met je hond. Via een luidspreker kan je de halsband van je hond bellen. De gsm zal automatisch opgenomen worden, zodat je tegen je geliefde viervoeter kan praten. En omdat de luidsprekers in beide richtingen werken, kan je ook horen of je hond jankt of blaft. Het apparaat zelf is nog niet officieel voorgesteld, maar verwacht wordt dat het nog dit jaar op de markt komt. Een richtprijs is ook nog niet gekend, die wordt verwacht in de laatste zomer van 2006.

Verwennen
De producten spelen in op een toegenomen vraag van de eigenaars. Zij willen hun huisdier kunnen verwennen. Dat blijkt ook uit de bedragen die de gemiddelde dierenliefhebber jaarlijks aan zijn huisdier spendeert. De Amerikaanse Producenten van Huisdierproducten schat dat de gemiddelde Amerikaanse hondenliefhebber jaarlijk 56 euro uitgeeft aan snoepjes, 37 aan speelgoed en 89 euro aan verzorging. Kattenliefhebbers zijn iets zuiniger: zij geven gemiddeld 36 euro uit aan snoepjes, 24 euro aan speelgoed en twintig euro aan verzorgingsproducten.

15:34 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Babyolifantje overleden

Babyolifantje overleden in Beekse Bergen

Calimero en Carla doing the wild thing.
De baby van moederolifant Carla uit safaripark Beekse Bergen blijkt in haar buik te zijn overleden. Dat maakte een woordvoerder van het park bekend. Een dierenarts bekijkt hoe de Afrikaanse olifant het beste hulp kan krijgen bij het kwijtraken van de ongeboren vrucht.

Carla was halverwege mei uitgerekend en dus al een eind op weg in haar zwangerschap. Olifanten hebben een draagtijd van ongeveer 22 maanden. Het zou voor het eerst zijn dat in Nederland een Afrikaanse olifant zou bevallen.

Volgens de woordvoerder bleek dinsdag na een echo dat Carla geen levende vrucht meer droeg. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van het overlijden van de baby. Carla was zwanger van de grootste Afrikaanse olifant van Europa, Calimero.

13:12 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-03-06

Schelvis is de vis van het jaar

Schelvis is Vis van het Jaar

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft in samenspraak met de visserijsector de schelvis uitgeroepen tot "Vis van het Jaar 2006". Het is al de achttiende keer dat de VLAM één vissoort een jaar lang speciaal in de kijker plaatst. Dit jaar werd gekozen voor een soort die past bij de duurzame visserij.

De schelvis of gadus aeglefinus komt voor in de noordelijke wateren ter hoogte van onder meer Rusland, IJsland en Noorwegen. De vis is in België relatief weinig bekend. Er wordt slechts 400 ton per jaar aangevoerd.

Kabeljauwachtigen
Schelvis behoort tot de kabeljauwachtigen. Zijn opvallendste kenmerk is de zwarte vlek onderaan de zijlijn en achter de kieuwen, de zogenaamde Heilige Petrus-duimdruk. De volwassen schelvissen leven op 80 tot 200 meter diepte. Ze kunnen tot 80 centimeter lang worden. De meeste schelvis die gevangen wordt, meet tussen 40 en 50 centimeter.

Culinair is de vis een aanrader. Schotten hebben hem graag gerookt, maar hij doorstaat volgens de VLAM met glans elke bereidingswijze. Kenners vinden de schelvis fijner dan kabeljauw. Het visvlees is iets zachter.

21:21 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Canadees schiet eland-robot stuk

Canadees schiet eland-robot stuk

Een Canadees uit Nova Scotia mag twintig jaar niet meer jagen nadat hij een peperdure eland-robot kapotgeschoten had. De 49-jarige Robert Lee McLaren pleitte schuldig op de hem ten laste gelegde feiten. De robot wordt gebruikt tegen stropers. De elanden zijn in Nova Scotia sinds 2003 een beschermde diersoort. McLaren schoot de robot op 2 november vorig jaar stuk. Wildbeheerders betrapten McLaren op heterdaad en rekenden hem meteen in. De vrouw van McLaren is vrijgesproken.

16:22 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-03-06

reusachtige steur

Reusachtige steur zoekt baasje

In vijverspeciaalzaak De Hofleverancier te Ekeren is nu een gigantische steur te bewonderen van maar liefst twee meter lang. Het beestje weegt 42 kg. De vis heeft jaren gewerkt om kaviaar te leveren in Frankrijk en is nu op zoek naar een baasje om van zijn welverdiende rust te genieten.

Zaakvoerder Guido Theunissen is een internationale autoriteit op het vlak van vijvers en aquaria. Eerder dit jaar kwam hij in het nieuws met een gigantische Koi karper van maar liefst een meter. Nu heeft hij dus weer een uniek exemplaar nergens anders ter wereld zal je zo een vis kunnen aantreffen.

De steur is een zeer sterke vis die bijna niet vatbaar is voor ziekten, hij heeft alleen veel zuurstof nodig. In de 100 miljoen jaar dat hij op aarde is heeft hij zich zonder probleem aangepast aan veranderingen in zijn omgeving. Hij is erg nuttig om in je vijver te hebben want hij maakt de volledige bodem van je vijver proper, zo ruimt hij bijvoorbeeld de uitwerpselen van de andere vissen netjes op.

18:39 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

hond met manieren = minder belastingen

Leer Weense hond manieren en betaal geen belasting

Hondeneigenaren in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen kunnen een bewijs halen voor hun viervoeter en daarmee de hondenbelasting ontlopen.

Op vrijwillige basis en voor 25 euro kunnen de Oostenrijkers een schriftelijk examen afleggen, met vragen als: „Als uw hond met zijn staart zwaait, is hij dan blij, opgewonden of verveeld?“ Daarna volgt een praktisch gedeelte, met een wandeling door de stad. De hondenbezitter moet laten zien dat hij zijn huisdier een muilkorf kan omdoen in het openbaar vervoer en zijn behendigheid tonen bij het oprapen van de uitwerpselen.

De beloning schuilt voor de geslaagde hondenbezitter niet alleen in kwijtschelding van de hondenbelasting. Daarnaast krijgt hij enkele attenties, zoals gratis zakjes om de hondendrollen in te doen.

17:21 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

wondervissen on Liverpool

Moslims lopen storm voor 'wondervissen' in Liverpool

In het Engelse Liverpool trekken honderden moslims de voorbije dagen naar een huis om er zich te vergapen aan twee tropische vissen die in het Arabisch de woorden 'Allah' en 'Mohammed' op hun huid lijken te dragen. Sheik Sadek Kassem, imam in Liverpool, zei dat met de vissen een signaal is gegeven.

De 23-jarige Ali Al Waqedi, de eigenaar van de vissen, vertelde dat hij de vissen gevonden had in een dierenwinkel, om enkele vissen voor zijn kinderen te kopen. Eerst zag hij de vis met daarop in het Arabisch het woord Allah. Daarna trok een vis met het woord Mohammed op de huid zijn aandacht. "Ik denk dat het een boodschap is van Allah aan mij", aldus Al Waqedi. "Het maakt mijn geloof alleen maar sterker."

15:57 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-03-06

Arend vliegt 300 km naar baasje

Arend vliegt 300 kilometer naar baasje

Lucy vond het zo leuk bij haar vorige eigenaar dat ze terugkeerde.
De arend Lucy die net verkocht was, heeft de 3é0 kilometer die haar van haar vorige eigenaar scheidden, teruggevlogen. Lucy is een drie jaar oude Aquila rapax of een roofvogelarend. Ze werd voor bijna 4500 euro verkocht door de valkenier Titus Wardle aan een andere vogelliefhebber. Vlak na de verhuis raakte Lucy vermist. Twee weken later dook ze op bij het huis van haar vorige eigenaar. "Ik vloog met mijn havik toen ik Lucy zag zitten op een muurtje. Ik kon mijn ogen niet geloven," vertelt Wardle.

De vlucht van Lucy is uitzonderlijk door de afstand die de roofvogel aflegde. "Op de dag dat ze besloot terug te vliegen was het heel erg winderig. Daardoor kon ze op een windstroom naar het noorden geraken. Maar de afstand die ze aflegde is zeer uitzonderlijk. Het verste dat ik ze heb weten vliegen was ongeveer 15 kilometer. En ik ben al meer dan twaalf jaar bezig met roofvogels," zegt de 21-jarige.

Wardle was zeer ontroerd dat Lucy naar hem terug en besloot dan ook om de vogel te houden. "Ze vindt het hier duidelijk leuk en is vastbesloten om te blijven. Ik was wel geschrokken toen ik haar vond, of moet ik zeggen: toen ze mij vond? Maar tegelijk vond ik het erg om haar te zien gaan, dus het is wel leuk dat zij er hetzelfde over dacht. Hoe zou ik haar dan terug kunnen afstaan?" De roofvogelfan heeft al het geld intussen teruggestort.

13:47 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-03-06

Papegaai redt dove man

Papegaai redt dove man uit brand

Een papegaai heeft in Groot-Brittannië zijn dove eigenaar van de vuurdood gered. De man had zijn hoorapparaat uitgenomen om te gaan slapen en hoorde het brandalarm niet.

Merlin, de Afrikaanse papegaai, was gelukkig nog wakker en wekte zijn baasje door het alarm te imiteren en hem daarbij te krabben en te bijten. "Hij heeft mijn leven gered", verklaarde slachtoffer Peter Taylor nadat de brand geblust was.

"Merlin is een erg intelligente vogel, hij heeft geleerd het alarm te imiteren telkens het afging als ik aan het koken was". De brandweer zal nu optische rookmelders installeren in het huis van de vogelliefhebber. Voor het geval Merlin zelf het hazenpad kiest bij een volgende brand.

19:51 Gepost door human | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

23-03-06

België slechtste vlinderland

België slechtste vlinderland van Europa

België prijkt op een weinig benijdenswaardige eerste plaats op de Europese ranglijst van landen waar de dagvlinderstand het hardst achteruit gaat. In de afgelopen 25 jaar is het aantal dagvlinders in ons land met liefst driekwart afgenomen. Dat blijkt uit een studie van Britse onderzoekers die de ontwikkeling van de Europese vlinderstand in kaart hebben gebracht.

Het verlies aan vlinders komt volgens de onderzoekers doordat er steeds minder leefgebied voor de insecten overblijft. Ze leiden een betrekkelijk kort leven en stellen zeer kieskeurige eisen aan hun leefomgeving. De vlinders geven zo belangrijke informatie over de toestand van milieu en natuur, aldus de onderzoekers.

18:04 Gepost door human | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

255-jarige schildpad overleden

255-jarige schildpad overleden

Een schildpad die zeker 255 jaar oud was, is in een dierentuin in de Indiase stad Kolkata (Calcutta) overleden. De directeur van de dierentuin zei donderdag dat Adwaitya (wat De Enige betekent) woensdag bezweek. Hij was al een tijdje ziek door een infectie rond een barst op zijn schild.

De reuzenschildpad was afkomstig van de Seychellen, waar Britse zeelui in 1875 een aantal reuzenschildpadden meenamen als cadeau voor de Britse Oost-Indië Compagnie. „Uit ons archief blijkt dat de schildpad is geboren in 1750, maar volgens sommigen zou hij al in 1705 ter wereld zijn gekomen”, zei de directeur.

De dierentuin wil door middel van koolstofdatering de werkelijke leeftijd van Adwaitya vaststellen. Zijn schild blijft een bezienswaardigheid in de dierentuin.

13:43 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-03-06

Vallende koeien

Vallende koeien
Volgens persbureau Reuters is eerder dit jaar de crew van een half gezonken Japanse vissersboot uit de Japanse Zee gevist. Nadat de zeelui de autoriteiten vertelden waardoor hun schip gezonken was, werden zij onmiddellijk gearresteerd.

Eensgezind verklaarden de zeelieden dat een koe uit de lucht was komen vallen. De koe trof de vissersboot midscheeps, waardoor een groot gat in de bodem van het schip geslagen werd. De bemanning werd drie weken vastgehouden op verdenking van verzekeringsfraude, tot de Russische luchtmacht de Japanse autoriteiten liet weten dat de bemanning van een Russisch vrachtvliegtuig enige weken daarvoor blijkbaar een koe had gevangen aan de rand van een Siberisch vliegveld en deze het vliegtuig had ingewerkt.

De vliegtuigbemanning was echter niet voorbereid op een doodsbenauwde koe die op tienduizend meter hoogte de inhoud van het vliegtuig te lijf ging. Om het vliegtuig en zichzelf te redden, werd de koe boven de Japanse zee het laadruim uitgeschoven...

20:29 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mens schuldig aan uitroeiing

Mens schuldig aan grootste uitroeiing sinds de dino's

De mens is verantwoordelijk voor de grootste uitroeiing van planten- en dierensoorten op aarde sinds het verdwijnen van de dinosaurussen 65 miljoen jaar geleden. Dat staat in een maandag verschenen rapport van de Verenigde Naties. Het document verscheen op de eerste dag van een internationale conferentie in Brazilië over behoud van planten- en dierensoorten op aarde.

Het 92 pagina's tellende rapport is weinig optimistisch. De opstellers menen dat er „ongekende” inspanningen nodig zijn om te kunnen voldoen aan eerder gemaakte internationale afspraken. Die voorzien erin dat in 2010 het verlies aan „biodiversiteit“ aanmerkelijk verminderd zou moeten zijn. Momenteel is er juist sprake van een toename: steeds meer planten en dieren verdwijnen of komen in de gevarenzone.

17:58 Gepost door human | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

baby-aapjes gestolen uit Britse zoo

Bedreigde baby-aapjes gestolen uit Britse zoo

Dieven hebben uit een Britse dierentuin een groot aantal zeldzame dieren gestolen, waaronder twee baby-aapjes. Deskundigen vrezen dat de vier weken oude diertjes het niet overleven.

Het gaat om zwartorige zijdeaapjes, een bedreigde diersoort, afkomstig uit het Braziliaanse Amazone-regenwoud. Ze behoren tot de enige broedkolonie in Groot-Britannië. Daarnaast zijn er een paar witte zijdeaapjes, twee paar papegaaien en een paar kaketoes ontvreemd.

Volgens een medewerker van de dierentuin in Devon betreft het vermoedelijk een diefstal op bestelling en zijn de dieren bestemd voor de handel.

16:57 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dieven roven dure karpers

Dieven vissen vijver met dure karpers leeg

In het Nederlandse Overberg hebben dieven vissen gestolen uit een vijver. Dure vissen, want de eigenaar is maar liefst 4.000 euro kwijt.

De dieven namen twee filterpompen, filterbakken met bijbehorende apparatuur en veertig vissen mee. Bij die vissen zaten heel kostbare Japanse Koi-sierkarpers.

15:31 Gepost door human | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

17-03-06

Man vangt vis van 92 kilo

Man vangt vis van 92 kilo

Westergaard en Taylor met hun vangst van de dag.
Een Deen op vakantie in het Spaanse Rio Ebro heeft een supervis van 92,30 kilogram gevangen. Brian Westergaard had de hulp van zijn makker Troels Taylor nodig om het beest aan land te sleuren. "Ik moest meer dan een half uur vechten tegen het beest", aldus Westergaard. "Het zat achttien meter diep. Ik moest uit alle kracht vechten tegen de vis. Na een half uur kreeg ik het eindelijk boven water." Westergaard en Taylor konden hun ogen nauwelijks geloven. Het beest was 241 centimeter lang en woog 92,30 kilogram.

15:07 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-03-06

15.000 dieren in nood

15.000 noodlijdende dieren in Vlaamse opvangcentra

In 2005 hebben de elf Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren in Vlaanderen in totaal 15.046 noodlijdende wilde vogels en andere wilde dieren opgevangen. Het was de eerste keer sinds de oprichting van deze centra in 1979 dat de kaap van 15.000 dieren werd overschreden.

In totaal werden 12.914 vogels opgevangen, 2.057 zoogdieren en 75 amfibie‘n of reptielen. "Niet minder dan 8.812 dieren (zestig procent) konden na verzorging en revalidatie met de grootste overlevingskansen terug in de natuur worden vrijgelaten", luidt het in de mededeling.

Volgens de Vogelbescherming is het grote aantal binnengebrachte dieren te danken aan het feit dat de opvangcentra steeds aan bekendheid winnen bij het grote publiek.

18:31 Gepost door human | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-03-06

dwergvleermuis vliegt record

Dwergvleermuis vliegt wereldrecord

De Europese vleermuizen maken gelijksoortige tochten tussen hun zomer- en winterverblijf als trekvogels. Dat kon totnogtoe het best aangetoond worden bij een dwergvleermuis (Pipistrellus nathusii), die jarenlang werd gevolgd door de Duitse Federale Dienst voor Natuurbescherming (BfN). De vleermuis werd in Letland gemerkt en 1905 kilometer zuidelijker in Kroatië teruggevonden. Andere topprestaties werden bij de tweekleurige vleermuis (1787 km), de bosvleermuis (1600 km) en de kleine bosvleermuis (1568 km) vastgesteld.

Geen rechtlijnig traject
Het is volgens de vleermuisdeskundigen niet uit te sluiten dat de werkelijke vliegafstanden van deze nachtdieren een pak groter zijn dan de bevindingen aantoonden. Het traject van de vleermuizen verloopt immers niet rechtlijnig en volgt meestal landschappelijke structuren als waterlopen, dalen of bosranden. De van Letland naar Kroatië gevlogen dwergvleermuis behaalde een wereldrecord, omdat ook in Amerika experten geen grotere afstand konden aantonen die door een vleermuis werd afgelegd.

Klemmetjes in vleugels
Wetenschappers onderzoeken sinds 1932 de verandering van plaats, waarbij ze metalen klemmetjes in de vleugels van de kleine zoogdieren aanbrengen, die voorzien zijn van een code. De Federale Dienst voor Natuurbescherming en het Zoölogisch Wetenschappelijk Museum Alexander Koenig beoordeelden de afgelopen vier jaar de merkplaatsen en vindplaatsen van vleermuizen. Het project is een samenwerking tussen vleermuisdeskundigen uit binnen- en buitenland en wordt door het Duitse ministerie van Milieu als bijdrage aan de Europese Dienst voor de bescherming van de vleermuizen (Eurobats) gefinancierd.

Miljoen gemerkte vleermuizen
In Europa werden tot nu toe een miljoen vleermuizen gemerkt. Het museum Koenig registreerde 7366 terugvondsten op grote afstand van hun merkplaats. De resultaten toonden aan dat de 36 in Europa voorkomende soorten vleermuizen in drie groepen kunnen onderverdeeld worden: langeafstandsvleermuizen die jaarlijks 1500 tot 2000 kilometer tussen hun zomer- en winterverblijf afleggen, regionale vleermuizen, die 100 tot 800 kilometer tussen beide verblijven afleggen en de plaatselijke soorten, die nauwelijks onderscheid maken.

16:51 Gepost door human | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

na walvis nu reuze-inktvis in Londen

Na walvis nu ook reuzeninktvis in Londen

Een maand nadat de Britse hoofdstad verrast werd met het bezoek van een walvis, worden de Londenaars nu verblijd met een 8,62 meter lange reuzeninktvis. Volgens het Britse Natural History Museum, dat het dier tentoonstelt, gaat het om een van de grootste inktvissen die ooit in zijn geheel werd gevangen.

Aangespoelde inktvis
In tegenstelling tot de walvis, die dagenlang in de Theems ronddoolde en vervolgens omkwam bij een reddingsoperatie, was de inktvis bij aankomst in Londen al dood. Een kotter ving het dier in zijn netten voor de kusten van de Falklandeilanden, voor de Argentijnse kust.

"Dode reuzeninktvissen spoelen vaak aan of worden uit de maag van een walvis gehaald en vervolgens geborgen. Ze verkeren dus meestal in een slechte toestand", aldus expert Jon Ablett. De reuzeninktvis die nu in Londen te zien is, is dan ook een vrij goed bewaard exemplaar, klinkt het.

Kleine reus
Toch is de Londense inktvis nog altijd beduidend kleiner dan de grootste reuzeninktvis die ooit werd gevonden. Het dier werd in 1880 in Nieuw-Zeeland aangetroffen en was maar liefst 18,5 meter lang. Reuzeninktvissen zijn erg zeldzaam omdat ze zich meestal ophouden tussen 200 en 1.000 meter onder de zeespiegel.

Of het skelet van de walvis die onlangs in de Theems opdook, binnenkort ook te zien is in het Natural History Museum, is nog niet duidelijk.

13:19 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |