29-03-06

Schelvis is de vis van het jaar

Schelvis is Vis van het Jaar

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft in samenspraak met de visserijsector de schelvis uitgeroepen tot "Vis van het Jaar 2006". Het is al de achttiende keer dat de VLAM één vissoort een jaar lang speciaal in de kijker plaatst. Dit jaar werd gekozen voor een soort die past bij de duurzame visserij.

De schelvis of gadus aeglefinus komt voor in de noordelijke wateren ter hoogte van onder meer Rusland, IJsland en Noorwegen. De vis is in België relatief weinig bekend. Er wordt slechts 400 ton per jaar aangevoerd.

Kabeljauwachtigen
Schelvis behoort tot de kabeljauwachtigen. Zijn opvallendste kenmerk is de zwarte vlek onderaan de zijlijn en achter de kieuwen, de zogenaamde Heilige Petrus-duimdruk. De volwassen schelvissen leven op 80 tot 200 meter diepte. Ze kunnen tot 80 centimeter lang worden. De meeste schelvis die gevangen wordt, meet tussen 40 en 50 centimeter.

Culinair is de vis een aanrader. Schotten hebben hem graag gerookt, maar hij doorstaat volgens de VLAM met glans elke bereidingswijze. Kenners vinden de schelvis fijner dan kabeljauw. Het visvlees is iets zachter.

21:21 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.