01-03-06

na walvis nu reuze-inktvis in Londen

Na walvis nu ook reuzeninktvis in Londen

Een maand nadat de Britse hoofdstad verrast werd met het bezoek van een walvis, worden de Londenaars nu verblijd met een 8,62 meter lange reuzeninktvis. Volgens het Britse Natural History Museum, dat het dier tentoonstelt, gaat het om een van de grootste inktvissen die ooit in zijn geheel werd gevangen.

Aangespoelde inktvis
In tegenstelling tot de walvis, die dagenlang in de Theems ronddoolde en vervolgens omkwam bij een reddingsoperatie, was de inktvis bij aankomst in Londen al dood. Een kotter ving het dier in zijn netten voor de kusten van de Falklandeilanden, voor de Argentijnse kust.

"Dode reuzeninktvissen spoelen vaak aan of worden uit de maag van een walvis gehaald en vervolgens geborgen. Ze verkeren dus meestal in een slechte toestand", aldus expert Jon Ablett. De reuzeninktvis die nu in Londen te zien is, is dan ook een vrij goed bewaard exemplaar, klinkt het.

Kleine reus
Toch is de Londense inktvis nog altijd beduidend kleiner dan de grootste reuzeninktvis die ooit werd gevonden. Het dier werd in 1880 in Nieuw-Zeeland aangetroffen en was maar liefst 18,5 meter lang. Reuzeninktvissen zijn erg zeldzaam omdat ze zich meestal ophouden tussen 200 en 1.000 meter onder de zeespiegel.

Of het skelet van de walvis die onlangs in de Theems opdook, binnenkort ook te zien is in het Natural History Museum, is nog niet duidelijk.

13:19 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.