18-02-06

zo werkt een aardbeving

Zo werkt een aardbeving

Zo werkt een aardbevingMet beide benen stevig op de grond. Een vaste bodem onder de voeten hebben. De Nederlandse taal kent allerlei uitdrukking die betrekking hebben op ons gevoel dat de aardbodem stevig, stabiel en onbeweeglijk is. Maar is dat wel zo? In dit artikel wordt het verschijnsel aardbeving onder de loep genomen.

In België komen aardbevingen niet zo vaak voor, en al zeker geen zware aardbevingen. Toch komen er elke dag over de gehele aarde ongeveer 8.000 aardbevingen per dag voor, omgerekend elke 11 seconden een aardbeving. Per jaar zijn er dus meer dan 3 miljoen aardbevingen!

De meeste aardbevingen zijn heel licht, en de zwaardere aardbevingen komen vaak voor op plaatsen waar geen mensen wonen (bijvoorbeeld op zee, en meer dan 60% van het aardoppervlak is zee). Een aardbeving die in zee plaatsvindt wordt ook wel een zeebeving genoemd, maar dat is eigenlijk een verkeerde naam, omdat niet de zee beeft maar de aardbodem onder het zeeoppervlak. Een zeebeving kan wel een Tsunami tot gevolg hebben.

De zware aardbevingen in bewoonde gebieden trekken uiteraard de meeste aandacht, vanwege de schade die wordt aangericht maar vooral omdat er slachtoffers bij te betreuren zijn. Het lijkt op het eerste gezicht dat er steeds meer aardbevingen optreden. Maar dat is niet waar. Door de verbetering in de meetapparatuur worden er tegenwoordig aardbevingen waargenomen (bijvoorbeeld op zee) die vroeger onopgemerkt zouden blijven. Ook neemt de bevolking van de aarde steeds meer toe, waardoor een aardbeving in een bepaald gebied nu veel meer slachtoffers kan veroorzaken dan vroeger toen er in hetzelfde gebied veel minder mensen woonden.

14:06 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.