17-02-06

Perzikboom

Perzikboom kan ook in stadstuintje

Perzikbomen kunnen, mits goed onderhoud, meer dan dertig jaar oud worden.
Er gaat niets boven zelf geoogste perziken en afhankelijk van de soort kunnen we ze eten van juli tot september. Planten doe je van november tot maart. Een perzikboom neemt weinig plaats in, kan in kuipen staan of geleid worden tegen een muur in de stadstuin.

Perzikcultuur
De perzik wordt aanzien als een luxevrucht en werd vroeger in Overijse onder glas geteeld, later in volle grond op de zuiderhellingen van het Hageland. Deze perzikcultuur verdween bijna volledig omstreeks 1965 wegens massale invoer uit goedkopere zuiderse landen. Factoren die bijdroegen tot de ondergang, waren drie opeenvolgende jaren vorstschade aan de bloesem, natte zomers en te hoge grondlasten.

Ondanks de kans op late nachtvorst kunnen we een perzikboom of prunus persica hier best planten. Dikwijls is bloesemschade te wijten aan een minder goede standplaats. Een beschutte tuin, een houtwal of haag die gure noordoostenwind breekt, een naar het zuiden gelegen helling of muur, het zijn belangrijke factoren in het welslagen. Aanplanten op lager gelegen percelen waar de mist en dus ook vocht en kou lang blijven hangen, is niet aan te raden.

Zonneklopper
De bomen groeien het best op een zonnige en warme plaats, ze verdragen wel een beetje schaduw. Hoe meer zon, hoe mooier gekleurd en hoe lekkerder de vrucht door het verhoogde suikergehalte. Een goede luchtstroom doet de boom beter opdrogen en voorkomt schimmels.

De bomen die je koopt, zijn meestal veredeld op een perzikzaailing of de pruimenonderstam 'Saint-Julien A'. Op zandgrond plant je beter een veredelde perzikonderstam. Perzikbomen vragen een goed doorlatende licht zure tot lichtalkalische grond, goed gedraineerd. Leg daartoe wat puin in het plantgat.

Tegen een muur
Wie een perzik tegen een muur plant, heeft dikwijls te maken met te arme grond. Door de uitgehaalde grond te verbeteren met verteerd stalmest en er beendermeel aan toe te voegen, werk je dat euvel weg. De ruimte tussen stam en muur of schutting mag niet te klein zijn, 20 tot 25 cm is uitstekend. Plant de boom niet te diep, we brengen toch een mulchlaag aan van verteerde stalmest, compost of champignonmest. Dit om te voorkomen dat de grond uitdroogt en opdat er geen onkruid zou groeien.

Soorten
Kruisbestuiving is bij perziken niet nodig, waardoor men maar één soort kan planten. Vroege bloeiers in mei geven meestal vroege vruchten maar hebben het nadeel dat ze kunnen bevriezen. Goede soorten voor ons klimaat: Rote Ingelheimer (vroeg), Reine des Vergers, Red Haven (geel vruchtvlees), Charles Ingouf, Lieveling, Fertile de Septembre (laat). Ook waardevol zijn de rassen Johny Brack (geel vruchtvlees), Amsden, Peregrine (halfvroeg), Broechemse en Vaes oogst. Een bekend ras nectarine is Madame Blanchet. Merkwaardig is de Sanguine de Savoie, een roodvlezige bloedperzik met dieproze bloei, ook geschikt als sierboom.

21:29 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.