17-02-06

Aarde warmt dertig keer sneller op

Aarde warmt dertig keer sneller op dan vroeger

Broeikasgassen komen nu dertig keer sneller in de atmosfeer dan in de tijd dat de Aarde een vorige periode van opwarming kende. Dit heeft de gezaghebbende Britse krant The Independent op basis van wetenschappelijk onderzoek gemeld.

James Zachos, professor aardwetenschappen aan de Universiteit van Californië in Santa Cruz, vergeleek het niveau waaraan koolstofdioxide (CO2) en methaan nu worden uitgestoten met dat van 55 miljoen jaar geleden, toen de planeet ook opwarmde. Hij stelde dramatische verschillen vast.

Snelheid ligt veel hoger
De snelheid waarmee broeikasgassen zich in de atmosfeer gaan concentreren, is veel hoger dan tijdens de opwarming na het uitsterven van de dinosaurussen. De emissies die voor die episode van globale opwarming zorgden, duurden waarschijnlijk 10.000 jaar, aldus Zachos. "Door fossiele brandstoffen te verbranden komen we wellicht tot dezelfde hoeveelheid binnen de volgende drie eeuwen."

4,5 miljard ton koolstofdioxide
De wetenschapper waarschuwde dat opwarming in voorbije geologische periodes aangaf dat het klimaat op Aarde een drempel overschrijdt waarbij klimaatsveranderingen accelereren dankzij positieve feebacks, vroegere opwarmingscycli dus. Bij de vorige opwarming - ter waarde van gemiddeld vijf graden celsius - zou volgens het onderzoek van Zachos op 10.000 jaar tijd zowat 4,5 miljard ton koolstofdioxide in de atmosfeer zijn terechtgekomen. Indien de huidige trends zich verderzetten, zal door de emissie door de industrie en auto's over drie eeuwen een zelfde hoeveelheid in onze dampkring terechtkomen, zo luidt de waarschuwing.

Natuurlijke processen kunnen die hoeveelheid wel doen afnemen. Maar het zal nu tienduizenden jaren duren eer de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer het pre-industriële peil zal hebben bereikt. Zelfs indien de mens zou ophouden fossiele brandstoffen te gebruiken, zullen de effecten toch nog lang duren.

16:22 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.