16-02-06

Trektocht rietganzen bedreigd

Noorse boeren bedreigen trektocht kleine rietganzen

Doordat Noorse boeren hen van hun weides verjagen, lopen tienduizenden kleine rietganzen het risico om bij hun trektocht naar het broedgebied Spitsbergen in de problemen te raken. Zij bereiden zich momenteel voor op de trek en hebben de "eetpauzes" in Noorwegen hard nodig om hun eindbestemming te bereiken, zo meldt het Nederlands Instituut voor Ecologie donderdag in een persbericht.

Gras
De Spitsbergen-populatie van de kleine rietgans overwintert in Nederland, België of Denemarken en vliegt via Noorwegen terug naar Spitsbergen. Onderweg willen ze zich bevoorraden met het gras van de Noorse weides, maar daar worden de ganzen massaal weggejaagd door de Noorse boeren die het gras willen gebruiken voor hun vee. Daardoor kunnen ze volgens Marcel Klaassen van het Nederlands Instituut voor Ecologie niet voldoende eten en rusten onderweg, waardoor ze "hun broedgebied niet, of in slechte conditie halen".

Actie
"We zien nu al tekenen van verminderd broedsucces en kleinere overlevingskansen in de zomer, als gevolg van de slechte lichaamsconditie bij vertrek van de voorjaarspleisterplaatsen", zegt Klaassen. Daarom vindt het instituut dat er internationaal actie moet worden ondernemen. Zo heeft de Noorse overheid al een eerste aanbod voor compensatie van de schade aan de gewassen en het gras gedaan. Volgens het instituut zouden echter niet alle Noorse boeren daar genoegen mee nemen.

De kleine rietgans leeft gescheiden in twee aparte groepen. De Spitsbergen-populatie overwintert in Denemarken, Nederland en België en vliegt via Noorwegen naar Spitsbergen. Het andere deel brengt de winter door in Engeland en vliegt daar vandaan naar Groenland of IJsland. Deze gans met roze poten is de laatste twintig jaar bijna verdubbeld in aantal. Samen met het verlies van natuurlijke leefgebieden door menselijk ingrijpen heeft deze populatiegroei ervoor gezorgd dat de ganzen hun toevlucht nemen tot weides en akkers.

21:25 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.