11-02-06

Walvisvlees word hondenvoer

Japanners verwerken walvisvlees tot hondenvoer

Britse natuurbeschermers zijn furieus over hoe de Japanners omgaan met het overschot aan walvisvlees. Ze maken er hondenvoer van. Dat berichtte de Britse omroep BBC.

Dat Japan zich in het kader van 'wetenschappelijk onderzoek' bezighoudt met walvisvaart, is al omstreden. Volgens de organisatie voor de bescherming van walvissen en dolfijnen (WDCS) heeft Japan inmiddels een 'walvisvleesberg' van duizenden tonnen.

De regering heeft geprobeerd het vlees te slijten aan scholen, maar dat heeft de enorme prijsdaling niet kunnen stoppen. Daarom biedt een bedrijf het op het internet aan als ,,gezond en natuurlijk'' hondenvoer.

Volgens Tokio behoort de walvisvaart tot het Japanse culturele erfgoed en moeten andere landen dat accepteren. Veel walvissoorten staan op de lijst van diersoorten die met uitsterven worden bedreigd.

Samen met IJsland en Noorwegen verzet Japan zich fel tegen dat vangstverbod, dat alleen een uitzondering maakt voor zeer beperkte walvisvangst voor wetenschappelijke doeleinden. De drie landen willen ook de commerciële vangst hervatten.

Het aanbod van walvisvlees is daardoor groter geworden dan de vraag, terwijl het land volgens internationale regels verplicht is het vlees een bestemming te geven. Hoewel een Japanse fastfoodketen zelfs walvisburgers op het menu heeft staan, raakt Tokio het vlees momenteel aan de straatstenen niet kwijt.

20:15 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.