10-02-06

een op de twee heeft huisdier

Eén op twee gezinnen heeft huisdier

Eén op de twee Belgische gezinnen heeft een huisdier. In bijna de helft van de gevallen is dat een hond of een kat. Dat blijkt uit een enquête van het OIVO, het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties. Voor het onderzoek werden 1.260 telefonische interviews afgenomen van Belgen van 18 jaar en ouder. Ook de verkopers van dierenproducten werden ondervraagd.

Uit die gesprekken blijkt dat één op de twee gezinnen een huisdier heeft. In bijna de helft van de gevallen is dat een hond of een kat. Bij de Belgische gezinnen die een huisdier hebben (48 pct), zijn er gemiddeld 2,3 dieren per gezin.

Minder gezinnen, meer dieren
In Vlaanderen zijn er minder gezinnen die dieren hebben, maar als ze er hebben, dan zijn het er gemiddeld meer dan in de rest van België (2,7 per gezin). In Wallonië hebben veel gezinnen dieren, maar minder dieren per gezin (1,9 per gezin). In Brussel hebben maar weinig gezinnen dieren en als ze dieren hebben, dan gaat het om een klein aantal (1,6 per gezin).

Consumenten worden alsmaar kritischer als het om producten voor hun dieren gaat. Zo blijkt uit het onderzoek dat men geen genoegen meer neemt met moeilijk te openen dozen met voeding met een ondraaglijke geur, maar dat men praktische producten wil. Daarom heeft de industrie nieuwe verpakkingen ontwikkeld zoals aluminiumzakjes en worden de producten ingedeeld volgens de leeftijd van het dier en de fysieke activiteit.

Niet alledaagse gezelschapsdieren
De producten voor honden en katten vertegenwoordigen 72 procent van de totale marktomzet. Er worden bovendien producten en diensten gelanceerd die rechtstreeks van mensenzorg werden afgeleid zoals modeartikelen, accessoires en hygiëneproducten.

Voorts blijkt dat mensen meer en meer afstappen van de klassieke hond, kat, hamster... en op zoek gaan naar meer originele gezelschapsdieren. Zo zijn onder meer de fret, de leguaan en de vogelspin erg in trek.

16:35 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.