07-02-06

Apen en AIDS

Cocktail beschermt apen tegen AIDS

Effectieve beschermingscocktail voor de makaak.
Een dagelijkse injectie van een cocktail van twee antiretrovirussen, beschermde enkele makaak resusapen tegen een infectie met het aidsvirus, melden enkele Amerikaanse onderzoekers.

Preventief handelen
Hoewel het enigszins te vroeg is voor echte resultaten, toont dit onderzoek aan, dat het via een preventieve behandeling met deze twee antiretrovirussen mogelijk zou zijn om te vermijden dat men via seksuele contacten besmet wordt. Dit onderzoek werd uitgevoerd op twaalf makaakse resusapen waarvan zes behandeld werden met tenovir (TDF) en emtricitabine (FTC).

100% bescherming
Deze combinatie zorgde voor een 100% bescherming tegen het aidsvirus, dat in deze gevallen een combinatie was van de menselijke en de apen variant. Dat bevestigde dokter Walid Heneine van het federale centrum van controle en preventie van ziektes. Alle apen werden rectaal bloot gesteld aan het aidsvirus. Dit werd dagelijks herhaald gedurende twee weken op de beide groepen makaaken.

Onderhuidse injecties
De onderzoekers bleven de onderhuidse injecties van de twee antiretrovirussen bij de behandelde apen gedurende een maand na het laatste rectaal contact met het aidsvirus verder zetten. Zes van de makaaken die behandeld waren met de antiretrovirale cocktail werden niet besmet, de andere dieren van de testgroep werden allemaal besmet op één of ander moment.

15:22 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.