05-02-06

Vogels in Vlaamse tuinen

Meer vogels in Vlaamse tuinen

Huismus is populairste vogel.
Uit de eerste resultaten van het telweekend van tuinvogels, dat Natuurweekend dit weekend organiseerde, blijkt dat er in Vlaamse tuinen na het voederen gemiddeld 43,7 vogels per tuin werden geteld. Dat is veel meer dan de 31 per tuin vorig jaar. Het telweekend is een initiatief van Natuurpunt en wordt al voor het zesde jaar op rij georganiseerd.

Beukennootjes
Dat er meer vogels per tuin geteld wordt, bevestigt eerdere tellingen van de voorbije maanden, maar betekent niet noodzakelijk dat er ook meer vogels voorkomen in Vlaanderen. Wim Van den Bossche van Natuurpunt wijt de stijging vooral aan het veel koudere weer in vergelijking met vorig jaar dat vogels naar tuinen drijft op zoek naar voedsel. Ook het feit dat er veel minder beukennootjes te vinden zijn dan in 2004 is een van de oorzaken. "Het aantal vogels in Vlaanderen daalde de afgelopen jaren onder meer door methodes die aangewend worden in de landbouw", aldus Van den Bossche.

Huismus
Het telweekend van Natuurpunt is een onderzoeksproject dat informatie oplevert over de variatie en evolutie aan vogelsoorten in tuinen. Door elk jaar op dezelfde manier te tellen, worden gegevens vergelijkbaar tussen jaren, landen, provincies en landschaptypes. In Vlaanderen deden vorig jaar 4.600 gezinnen mee en waren de huismus, koolmees, merel, Turkse tortel en pimpelmees de meest voorkomende vogels. De merel, koolmees, roodborst, pimpelmees en Turkse tortel kwamen in de meeste tuinen voor.

7 per tuin
Uit de waarnemingen van de afgelopen vijf jaar blijkt bijvoorbeeld dat het gemiddeld aantal mussen in ons land in de winterperiode in stijgende lijn gaat van grosso modo 5 tot 7 per tuin. Tijdens het telweekend vorig jaar werden er in Vlaanderen 5 per tuin geteld en in Wallonië 10,5. In Vlaanderen komt deze vogel het meest voor in West-Vlaanderen (7,9) en Limburg (6,3) en het minst in Brussel (2) en Antwerpen (3,9).

21:03 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.