03-02-06

gedrag ijsberen verandert

Gedrag van ijsberen beïnvloed door klimaatsverandering

Tal van ijsberen met abnormaal agressief gedrag werden deze winter geregistreerd in het Russische noordpoolgebied. Dat is gisteren gemeld door het Wereldnatuurfonds (WWF), dat het verschijnsel linkt aan de opwarming van de aarde.

Een 15-jarige tiener werd door een ijsbeer gedood. Drie andere agressieve beren werden in januari doodgeschoten in de regio van Tsjoekotka in het Russische Hoge Noorden.

IJskappen smelten af
Het WWF meent dat het dergelijke gedrag van de ijsberen rechtstreeks verband houdt met het afsmelten van de ijskap, een gevolg van de globale opwarming. Als ze migreren in hun zoektocht naar voedsel, gebruiken de ijsberen het pakijs om het vasteland te bereiken. Maar door de laattijdige ijsvorming moet een aantal van hen grote afstanden in open zee zwemmen, dikwijls met gevaar voor hun leven, stelt het WWF.

Verzwakt
Diegene die erin slagen het vasteland te bereiken, zijn zo verzwakt dat ze elke zin voor voorzichtigheid hebben verloren en op avontuur trekken in de dorpen, waar ze soms bewoners aanvallen.

WWF is sinds 2003 betrokken bij een project voor de bescherming van de ijsberen in Rusland. De organisatie financiert namelijk het natuurgebied op het eiland Wrangel ten noorden van Tsjoekotka, alsook de oprichting van beschermde gebieden langs de kustlijn.

14:04 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.