02-02-06

Ratten ruiken in stereo

Ratten ruiken in stereo

Ratten ruiken in stereo. De knaagdieren nemen geuren van links en rechts afzonderlijk op, verwerken de informatie in slechts 50 duizendsten van een seconde en volgen dan hun neus in de meest veelbelovende richting. Dat berichtten Upinder Bhalla en zijn collega's van de Indiase landbouwuniversiteit in Bangalore in het Amerikaans vakblad Science.

Het team vergelijkt het geursysteem van de knaagdieren met het stereogehoor bij zoogdieren. Negentig procent van de zenuwcellen in het geurcentrum van het rattenbrein reageert verschillend op prikkels uit het linker- of rechter neusgat. De neusgaten liggen slechts drie millimeter van elkaar - en dus eigenlijk te dicht om geuren afzonderlijk op te nemen en te verwerken.

De wetenschappers stelden echter tot hun verbazing vast dat ratten met slechts een kort snufje een volledig beeld van de geurwereld om zich heen krijgen en daarbij zowel de geur als zijn herkomst kunnen identificeren. Mensen kunnen de richting van de geur wel bepalen, maar hebben daar minstens driemaal zoveel tijd voor nodig als de knaagdieren, schrijven Rajan en zijn collega's.

21:18 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.