01-02-06

Mannetjesapen dikker

Mannetjesapen worden dikker als vrouwtjes zwanger zijn

de witoorpenseelaap
Ook mannetjesapen komen een paar kilo's bij als hun partner zwanger is. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers aangetoond bij de witoorpenseelaap (Callithrix jacchus) en de pinchéaap (Saguinus oedipus). De resultaten van het onderzoek staan in het vakblad Biology Letters.

Lichaamsreserves
De beide soorten houden er een monogame levensstijl op na waarbij de mannentjesapen vaak meer tijd met hun kroost doorbrengen dan de vrouwtjes. De onderzoekers besluiten hieruit dat de mannetjes lichaamsreserves aanleggen om klaar te zijn voor de uitdaging van het nakende vaderschap.

Mens
Eerdere studies brachten een gelijkaardige tendens bij de mens aan het licht. Aanstaande vaders kampen soms met dezelfde ongemakken als een zwangere vrouw: misselijkheid, hoofdpijn, rugklachten en rusteloosheid. Deze klachten situeren zich eerder in de psychosomatische sfeer. De gewichtstoename bij de mannetjesapen heeft vooral met hormonale veranderingen te maken.

Opmerkelijk
Toni Ziegler en enkele collega's van het primaatonderzoekscentrum van de universiteit van Wisconsin in Madison stelden tot hun grote verbazing vast dat enkele witoorpenseelapen en pinchéapen al vetreserves begonnen te kweken toen er van de zwangerschap van hun vrouwtjes nog niets te zien was. Terwijl de vrouwtjesapen vooral op het einde van hun zwangerschap fors verdikten, begon de gewichtstoename bij de mannetjes al in de eerste zwangerschapsmaand.

12:25 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.