27-01-06

Toverhazelaar

Toverhazelaar zet winter in vuur en vlam

Hamamelis vernalis bloeit in januari en februari.
Hamamelis 'Jelena'.
Hamamelis 'Pallida'.
Er zijn maar een handvol bomen die in volle winter bloeien. Eén van de spectaculairste is de toverhazelaar of hamamelis. Oorspronkelijk groeiden deze bomen in Noord-Amerika, China en Japan. Maar de toverhazelaar belandde ook bij ons.


De hamamelis is van nature een trage groeier die evolueert van struik tot boom, zo’n vier meter hoog. In feite is hij geschikt voor elke tuin omwille van zijn naakte bloei. Zware vorst en sneeuw kan de bloei niet deren. De lintvormige bloempjes zitten gekruld aan de takken en ze geuren lichtjes. De meest voorkomende kleur is geel, maar er bestaan ook koperkleurige en zelfs roodpaarse bloemen.

Zonnig en beschut
De toverhazelaar komt het meest tot zijn recht op een zonnige en beschutte standplaats. Vanwege zijn trage groei is de heester geschikt voor kleinere tuinen. Je kan hem zelfs in de voortuin planten als blikvanger. Het enige nadeel is misschien de anonimiteit na de bloei, het blad heeft veel weg van de gewone hazelaar. In de herfst kleurt het blad helder geel. Toverhazelaars kunnen zowel alleenstaaand als in groep aangeplant worden. Erg mooi is een hamamelis in een groep winterbloeiende heide.

Grond
De grond onder een toverhazelaar mag niet te arm zijn en goed ontwaterd. Op een humusrijke bodem en op niet te zware grond zal de heester het best groeien en het mooist bloeien. Verbeter de grond met bladaarde, verteerd stalmest of compost.

Snoeien is echt niet nodig. Je kan eventueel wat bijknippen na de bloei om de vorm wat compacter te maken. De meeste toverhazelaars worden geënt op een wildeling en dat betekent dat je onderaan de plant soms wilde, steil opgroeiende scheuten krijgt. Die worden zo diep mogelijk weggesnoeid om te voorkomen dat de plant verwildert.
Net als de forsythia en Japanse sierkwee kan je de takken knippen om binnenshuis bloei te forceren. Knip niet zomaar in het wilde weg en hou het takkengestel in evenwicht.

Soorten
Eén van de mooiste soorten is hamamelis ‘Jelena’, naar barones Jelena de Belder die samen met haar man het Arboretum van Kalmthout uitbouwde tot één van de mooiste plantencollecties van Europa. De struik is breedgroeiend met koperkleurige oranje bloemen. De herfstkleur van het blad is geelrood.

De soort ‘ Arnold Promise’ bloeit vrij laat met lichtgele bloemen, de groei is eerder opgaand. Bijna identiek is de soort ‘ Diane’, maar dan in het roodpaars. De variëteit ‘ Moonlight’ heeft grote lichtgele bloemen, ‘ Ruby Glow’ bloeit ietwat merkwaardig met dof bruinrode bloemen en heeft een rode herfstkleur.

14:54 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.