27-01-06

Koala

Koala 
 

Een echte teddybeer

De koalabeer ziet er met zijn zachte, wollige vacht, ronde lijfje en grote dopneus, uit als de perfecte knuffel. Jammer dat hij in wezen een bijzonder kwetsbaar dier is. Koala's voeden zich alleen maar met  het blad van een paar soorten Australische gombomen. Krijgt hij niet meteen de juiste voeding, dan rolt hij zich in elkaar en sterft.

Koala's slapen zo'n 18 uur per dag. Dit komt door de lage voedingswaarde van zijn voedsel wat maar weinig energie oplevert.

De ganse dag soest ie maar wat en pas tegen de avond komt er enige beweging in. Dan knabbelt hij op die olie-achtige bladeren, die hij zo fijn mogelijk kauwt, zodat ze wat gemakkelijker te verteren zijn. Zo kan hij ongeveer een pond bladeren eten. Na zijn maaltijd zoekt hij een gevorkte tak, nestelt zich behaaglijk en dut dan weer in. Op deze wijze ziet zijn doorsnee dag er dus uit.


Leven in de bomen

Om in de bomen te klimmen, beschikt de koala over scherpe, gebogen klauwen. De klauwen zijn op een merkwaardige manier verdeeld: hij heeft niet één duim tegenover vier vingers, maar twee duimen en drie vingers. Beide duimen grijpen de tak vast aan één kant, en de drie vingers omheen de andere kant, waardoor die een enorm sterke grip heeft waardoor belagers de koala niet van de tak krijgen.

Voortplanting

Een koalavrouwtje krijgt één jong per jaar. Net zoals bij andere buideldieren is het zeer klein (2 cm lang) en weegt het slechts 0,5 gram. Aan de voorkant van haar lijf, heeft het wijfje een buidel, waarin het kleintje inkruipt. Hij zuigt zich vast aan de tepel daarbinnen. 

Eén van de raadsels bij koala’s is deze buidel: deze zit namelijk ondersteboven. Logischerwijze zou een buidel echter naar boven gericht zijn om de jongen te beschermen, zeker wanneer je een dier bent, dat veel in bomen klautert. Er wordt aangenomen dat het de sterke, rekbare buidel is, die de jongen tegen moeders buik drukt, waardoor het jong er toch niet kan uitvallen. 

Wanneer het jong acht maanden oud is verlaat het de buidel definitief. Wel blijft het jong bij de moeder in de buurt en maakt het geregeld ritjes op haar rug. Wanneer de jonge koala 1 jaar oud geworden is, laat hij de moeder met rust en leeft verder zijn eigen leven. 

21:43 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.