27-01-06

Brugge roeit everzwijnen uit

Brugge roeit wilde everzwijnen uit

Er komt de volgende weken een nieuwe actie om de wilde everzwijnen in de bossen tussen Brugge en Torhout uit te roeien. Dat heeft provinciegouverneur Paul Breyne aangekondigd tijdens de provincieraadszitting. Wat de nieuwe bestrijdingsmethodes zullen inhouden, wilde de gouverneur niet meedelen.

Schade aan landbouw
In het voorjaar van 2005 doken een tiental everzwijnen op in de bossen van Sint-Andries bij Brugge. Het zou mogelijks gaan om enkele ontsnapte dieren. Omdat de dieren schade aanbrengen aan de landbouwgewassen, werden vorig jaar al enkele bijzondere bestrijdingsmaatregelen toegestaan. Maar die leverden volgens de gouverneur weinig resultaat op.

Momenteel wordt gevreesd dat de wilde everzwijnen zich hebben voortgeplant en dat hun aantal is verdubbeld. Dat zou leiden tot nog grotere schade aan de landbouwgewassen. De landbouw vraagt daarom om maatregelen.

Geheim
Volgens de West-Vlaamse provinciegouverneur heeft een nieuwe coördinatievergadering plaatsgevonden met alle betrokkenen. Het gaat om de afdeling Bos en Groen van de Vlaamse Gemeenschap, de politiediensten, de burgemeesters van de betrokken gemeenten, vertegenwoordigers van de wildbeheerseenheden, enz. Tijdens die vergadering is een nieuwe strategie uitgewerkt om de wilde dieren te bestrijden. De strategie is echter geheim om het succes ervan te waarborgen.

15:51 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.