26-01-06

sprinkhaan

Sprinkhaan wordt sociaal als je tegen zijn been schopt.
SprinkhaanSprinkhanen zijn berucht om de gigantische zwermen die ze kunnen vormen. Deze zwermen kunnen binnen een paar uur hele oogsten vernietigen. Toch is de sprinkhaan normaal gesproken een solitair levend organisme dat andere sprinkhanen uit de weg gaat in plaats van ze op te zoeken.

Als er echter in een gebied teveel sprinkhanen rondlopen, ontstaat binnen een paar uur een gigantische zwerm. Tot nu toe was onbekend hoe de sprinkhanen aangezet worden tot het zwermgedrag. Het enige dat men wist was dat ze het gaan doen als het erg druk is in een bepaald gebied. Onderzoekers uit Oxford hebben dit nu uitgezocht. Hun hypothese was dat de dieren gaan zwermen als ze veel aangeraakt worden door soortgenoten. Zij hebben met behulp van sprinkhanen die in gevangenschap gehouden werden, uitgezocht waar de sprinkhanen aangeraakt moeten worden om zwermgedrag te veroorzaken. Het bleek dat alleen het aanraken van de achterste poten van de sprinkhaan effect had.

De sprinkhaan zelf zal de achterste poten niet zo snel aanraken als hij zich voedt of schoonmaakt of gewoon bij het lopen. Als in een gebied echter veel sprinkhanen door elkaar lopen, zullen ze elkaars achterbenen regelmatig raken. Dit is dan voor de sprinkhanen een signaal om op te stijgen en als groep te verhuizen. Deze resultaten verklaren ook waarom sprinkhanen die in een dichte vegetatie leven, sneller zullen uitzwermen dan sprinkhanen die in een open gebied leven. De eersten hebben minder ruimte tot hun beschikking en zullen elkaar dus vaker aanraken.

To discern which part of the locust´s body holds the key to transformation, researchers at the University of Oxford stimulated various body regions of 170 locusts that had been raised in isolation. After the four-hour treatment period, each insect was placed in an observation arena—one end of which contained a group of gregarious locusts behind a clear partition—and their behavior was recorded. The team found that only stroking the locust´s back leg evoked a statistically significant behavioral shift.

09:00 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.