26-01-06

Reuzenschildpad

Laatste kans voor reuzenschildpad

Alle hoop van een ondersoort van de reuzenschildpaddenen, de Geochelone elephantopus abingdoni, die alleen op het Galapagos eiland Pinto leefden, is gevestigd op Lonesome George. Deze is namelijk het laatste levende exemplaar van deze soort ter wereld.

In de 19e eeuw werden de schildpadden gebruikt als voedselbron door walvisjagers en andere zeevaarders, omdat ze meer dan een jaar in gevangenschap konden leven zonder dat ze voedsel of drinken nodig hadden. In de jaren vijftig van deze eeuw werden er geiten op Pinta uitgezet die met de schildpadden concureerden voor voedsel. Door deze oorzaken waren de dieren bijna uitgestorven.

In 1971 werd er een exemplaar gevonden, dat George werd genoemd. Hij leeft nu in het Charles Darwin Research Station, en is waarschijnlijk de laatste van zijn soort. Onderzoekers proberen George er nu toe te brengen te paren met vrouwtjes van een gerelateerde soort. Tot nu toe hebben zij geen succes geboekt.

So far they´ve had no luck. Since entering captivity, George has not produced any young. It is hard to say if he is even interested in trying, said Erica Buck of the Charles Darwin Foundation.

"They call him Lonesome George for a reason," said Buck. "He is in his corral with two other female tortoises, but he doesn´t really show any interest in them. He mostly hangs out by himself."
De onderzoekers zijn niet van plan het op te geven. Hoewel George al zo´n 80 jaar oud is kunnen schildpadden van zijn soort 150 tot 200 jaar oud worden. Er is dus nog tijd om hem zover te krijgen dat hij nageslacht krijgt. Mocht alles falen, dan wil men proberen uit zijn genetisch materiaal een vrouwtje te klonen, maar dat is een laatste redmiddel.

09:53 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.