25-01-06

Mierenkoningin kiest voor zonen

Mierenkoningin kiest voor zonen
Mieren

Dat de koningin van een mierennest veel macht heeft wist men al langer; zo is zij bijvoorbeeld het enige vrouwtje dat eieren kan leggen, en is dus de hele kolonie van haar afhankelijk. Maar bij 'fire ants' blijkt de koningin nog machtiger dan men dacht: ze kan zelfs de ratio tussen mannetjes en vrouwtjes die worden geboren veranderen.

Tot nu toe werd aangenomen dat de vrouwelijke werkmieren deze ratio bepaalden, onder andere door ongewenste larven uit te hongeren of te vernietigen. Omdat bij mieren de werksters drie keer dichter gerelateerd zijn aan de vrouwelijke dan aan de mannelijke nakomelingen van de koningin zouden zij in theorie de vrouwtjes moeten bevoordelen. Over het algemeen wordt dit ook waar genomen, maar bij 'fire ants' is het soms anders: daar zijn veel meer mannetjes dan de theorie voorspelt.

To find out who in the colony really controls the sex ratio, Laurent Keller of the University of Lausannne and his colleagues took queens from male-dominated colonies and female-dominated colonies and switched them. The results were striking. Within five weeks, the colonies reflected the sex ratios of the colonies from which the queens came. That is, queens from male-dominated colonies managed to convert female-dominated colonies into male-biased ones, and queens from female-dominated colonies transformed male-dominated colonies into female-biased ones.

Deze invloed heeft de koningin door te kiezen hoeveel 'mannelijke' of 'vrouwelijke' eitjes zij legt. Waarom ze een voorkeur heeft voor de mannetjes is nog niet duidelijk, aangezien zij even gerelateerd is aan al haar nageslacht.

10:07 Gepost door human | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

waarschijnlijk zijn er meer mannetjes dan vrouwtjes omdat vrouwtjes meerdere keren paren
en een manetje 1 keer en baf binnen een paar uuren is hij het hoekje om

ook als er even veel vrouwtjes zijn als manetjes zal er dat ene deel wat ze nu niet produceren toch niet voldoende bevrucht raken om hun leven door te komen

en dat zou een zonde zijn van all het voedsel dat een kolonie in al die gynes steekt

ik hou zelf ook all soort mieren in gevangenschap en zeer suc6vol zelf (alleen in de lucht vochtigheid moeilijk te regelen) en ik heb dit idd ook gemerkt

mss is dit soort toch dat iets wat meer slimmer dan de andere

Gepost door: tim | 15-08-11

De commentaren zijn gesloten.