25-01-06

Hamsterrat als mijnenveger

Hamsterrat als mijnenveger
De Hamsterrat, Cricetomys gambianus Wereldwijd blijven landmijnen een groot probleem. Ondanks vele jaren van intensief zoeken zijn er nog steeds geen goede methoden om landmijnen op te sporen.

Metaaldetectoren bijvoorbeeld zijn duur en hebben het grote nadeel dat ze naast landmijnen ook nog zeer veel andere objecten vinden, de grond zit namelijk meestal vol met metaal. Moderne infraroodtechnologie, die gebruik maakt van het feit dat mijnen ´s ochtends sneller opwarmen dan de rest van de grond, biedt soms uitkomst, maar in een dichtbegroeid gebied is deze techniek helaas tamelijk nutteloos.

Professor Ron Verhagen, verbonden aan de Universiteit van Antwerpen, heeft nu een nieuw wapen gevonden in de strijd tegen landmijnen, de Afrikaanse hamsterrat Cricetomys gambianus, welke hij wil inzetten als ´mijnenveger´ "De hamsterrat is zo licht dat de mijn niet ontploft als ze erop gaat zitten. Met haar lengte van 75 centimeter kan je haar van een afstandje nog goed in de gaten houden. Het dier ruikt de TNT (Trinitrotolueen, een bestanddeel van veel soorten explosieven) van de landmijnen al op honderden meters afstand."

Om te beginnen trainde hij de ratten zodat ze azijn konden herkennen, azijn heeft een sterke en specifieke geur, en is daar dus goed geschikt voor. "We zetten ze een leeg potje en een potje gevuld met azijn voor. Als ze op het met azijn gevulde potje afgingen en daar lang genoeg bleven zitten, kregen ze een beloning. Uiteindelijk moesten de ratten in een grote zandbak, gevuld met meerdere voorwerpen, het object zien te vinden dat TNT bevatte."

De dieren werden eerst in Antwerpen getraind, waarna de training in Tanzania verder ging. Daar heeft Verhagen met hulp van het Tanzaniaanse leger een proefmijnenveld aangelegd. "Doordat we precies weten waar de verschillende mijnen liggen, kunnen we de prestaties van de ratten goed beoordelen."

Of de dieren het in het echt net zo goed doen als in Antwerpen moet nog blijken. Verhagen heeft wel vast een octrooi op het reukvermogen van de diertjes aangevraagd.

21:18 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.