25-01-06

Geurtje voor de vlieg

Geurtje voor de vlieg
Rottend vlees, mest en andere ontbindende substanties, voor ons stinken ze verschrikkelijk, maar vliegen worden erdoor aangetrokken. Groningse onderzoekers hebben nu gekeken hoe de "neus" van de huisvlieg op zulke geuren reageert. Daarmee hopen ze een bijdrage te leveren aan betere vliegenvallen in de toekomst.

De huisvlieg neemt geuren waar met speciale cellen in de reukharen. Als geurmoleculen aan de reukcel binden, ontstaan stroompulsjes naar het brein. Een elektrode die tegen de basis van de reukhaar is geplaatst kan de stroompjes meten en zo de reactie van een reukcel op een geurstimulus bepalen. Het STW-onderzoek toont aan dat de meeste reukcellen reageren op verscheidene geuren. Er zijn slechts enkele gespecialiseerde reukcellen die één geur onderscheiden.
De stoffen octeen-3-ol, een stof aanwezig in vlees en 3-methylfenol uit kippenmest bleken een aangename geuren voor de vliegen te zijn, maar de onderzoekers hebben ook enkele minder voorspelbare stoffen gevonden.

Vliegenvallen moeten bijvoorbeeld in stallen gebruikt kunnen worden. Daar zijn behoorlijk wat achtergrondgeuren aanwezig. De vliegen bleken zich daar echter weinig van aan te trekken.

Gedragsproeven moeten nog uitwijzen of deze stoffen echt geschikt zijn voor betere vliegenvallen.

22:26 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.