25-01-06

Dinosauruskip

Dinosauruskip?
Dinosauriër

Binnen 50 tot 100 jaar moet het volgens sommige wetenschappers mogelijk zijn om een dinosaurusachtige voorouder van een kip te reconstrueren door middel van genetische manipulatie.

Zij denken dit omdat uit de stortvloed aan genetische gegevens van verschillende soorten blijkt dat vele genen nauwelijks veranderd zijn in de evolutie.

The speculation may be justified because the current explosion of information about the genetic make-up of various creatures, plants and organisms has made it clear just how many modern genes are closely related or even identical to those of long extinct life forms.

Door deze genen te vergelijken in verschillende organismen die een gemeenschappelijke voorouder hebben, kan geprobeerd worden om de code van het oorspronkelijke organisme te achterhalen. Deze genen veranderen zo weinig, dat dit mogelijk moet zijn. Hiervoor is dan wel een goed begrip nodig van de manier waarop deze genen samenwerken om een organisme te produceren, en welke gevolgen een verandering in deze genen heeft. Dit begrip ontbreekt nu nog.

Ook als dit begrip er wel is, wordt nog niet een uitgestorven soort teruggebracht. Het organisme wat ontstaat zou een aantal voorouderlijke kenmerken hebben, maar toch heel anders zijn dan de uitgestorven soort. Deze is waarschijnlijk niet meer terug te brengen, daarvoor is teveel informatie verloren gegaan.

It would more likely be a generic prototype, combining different features and forms.

Er zijn al wel wat successen geboekt met het terughalen van voorouderlijke kenmerken. Zo is het gelukt om kippen tanden te laten krijgen door middel van genetische manipulatie. De voorouders van deze kippen hebben deze eigenschap miljoenen jaar geleden verloren, maar de informatie voor de vorming van tanden is nog steeds aanwezig. Men hoopt dat dit voor veel meer eigenschappen zo is.

11:47 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.