24-01-06

Zeehondenmoeders willen herkend worden

Zeehondenmoeders willen herkend worden
Zeehond

Voor zeehondenjongen is het van levensbelang dat ze de stem van hun moeder kunnen herkennen ten midden van het lawaai van een zeehonden kolonie, aangezien vrouwtjes alleen hun eigen jongen voeden. Onderzoek aan zeehonden heeft nu uitgewezen dat een zeehondenmoeder haar jong pas alleen laat wanneer ze zeker weet dat deze haar kan herkennen.

De Franse biologe Isabelle Charrier van de Jean Monnet universiteit in Saint-Etienne heeft met haar collega's tapes met geluiden van zeehondenmoeders gebruikt om te kijken hoe de reactie van de jongen op het geluid van hun eigen en andere moeders zich ontwikkelt. Ze vonden dat de jongen de eerste uren op iedere roep reageren, maar dat tussen de twee en de vijf dagen na hun geboorte het moment is bereikt waarop ze alleen naar hun moeder luisteren. Het tijdstip waarop de moeder haar jong verlaat om voedsel te verzamelen blijkt alleen af te hangen van het moment waarop het jong haar leert herkennen.

Als de moeder terug komt begint zij te roepen. Haar jong roept terug, en zij blijven roepen totdat ze elkaar hebben gevonden. Dit lijkt goed te werken, aangezien twee derde van de jongen binnen minuten hun moeder gevonden hebben, en het de anderen binnen 11 minuten lukt.

22:43 Gepost door human | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

welkom in blogland bedankt om mee te spelen met Blog-scrabble. Hopelijk vind je het leuk en doe je vandaag opnieuw mee.

Ik wens je nog veel blogplezier.

Doeiiii

Gepost door: gilles | 25-01-06

De commentaren zijn gesloten.