24-01-06

Octopus

Octopusarm heeft eigen besturingssysteem
OctopusEen octopusarm blijkt te kunnen bewegen zonder voortdurend sturing van de hersenen nodig te hebben. Dit in tegenstelling tot de ledematen van de meeste andere dieren, die voortdurend signalen ontvangen van de hersenen.

De hersenen van een mens sturen de spieren aan door voortdurend aan te geven hoe strak de spieren gespannen moeten staan. Door samenwerking van de spieren wordt een beweging gemaakt. Bij de mens is dit al vrij ingewikkeld, maar dat is nog niets vergeleken met de octopus. Een octopus heeft immers geen botten en acht zeer flexibele armen, die elk honderden zuignapjes hebben. Daarom vragen wetenschappers zich al lang af hoe de hersenen van een octopus het voor elkaar krijgen om zo'n arm goed aan te sturen.

Het gedrag van een octopusarm geeft al een gedeeltelijk antwoord op die vraag. Zo'n arm blijkt namelijk altijd een stereotiepe beweging uit te voeren als hij iets vast probeert te grijpen. De arm kan deze beweging uitvoeren over verschillende afstanden.

Een arm kan deze beweging ook zonder octopus uitvoeren. Als een losse arm op de juiste wijze electrisch gestimuleerd wordt, zal hij beginnen met de beweging. Als de arm er eenmaal aan begonnen is, maakt hij de hele beweging af.

Dit alles wijst erop dat de arm aangestuurd wordt vanuit zijn eigen zenuwstelsel. De arm krijgt van de hersenen alleen een seintje dat hij moet gaan bewegen, en hoe ver. De rest van de beweging wordt uitgevoerd door de arm zelf, zonder dat de hersenen daar iets mee te maken hebben. Ter vergelijking, een menselijke arm heeft voor elke beweging sturing van het centrale zenuwstelsel (bestaande uit de hersenen en het ruggemerg) nodig. Dit verklaart waarom de octopusarm een uitgebreid zenuwnetwerk heeft van 50 miljoen neuronen. Deze liggen in een zenuwstreng aan de bovenzijde van de arm, tegenover de zuignapjes.

21:51 Gepost door human | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.